nedjelja, 24. ožujka 2013.

CVJETNICA - nedjelja muke Gospodina našega Isusa Krista - POČETAK VELIKOG TJEDNA

Današnjom nedjeljom započinje tjedan slavljenja Muke Gospodina našega Isusa Krista, ili kako ga nazivamo - Veliki tjedan

 Naše korizmeno vrijeme pokore i duhovne priprave ulazi tako kroz ovaj tjedan u završnu i odlučujuću fazu! Ako još nešto u svome životu da sada ipak nismo uspjeli malo popraviti, sada je čas....
Kroz ovaj tjedan od nedjelje Cvjetnice i u našoj župi ćemo se na poseban način pripremati:

  • U ponedjeljak je još u konkatedrali u gradu s početkom u 20,00 sati pokorničko bogoslužje i sv. ispovijed za studente!
  • U utorak je u 18,30 sati (prije večernje sv. mise) je pobožnost KRIŽNOG PUTA - ovaj posljednji križni put u korizmi predvode naši KRIZMANICI I MLADEŽ NAŠE ŽUPE
- nakon sv. mise (u 19,45) je u utorak također i sv. ispovijed za sve srednjoškolce, krizmanike i mlade 

U četvrtak započinje SVETO VAZMENO TRODNEVLJE:

VELIKI ČETVRTAK: MISA VEČERE GOSPODNJE
Kod ovog misnog slavlja slavimo posljednju Isusovu večeru: pozvani smo Gospodinovu stolu, kojemu je on nekad pozvao svoje apostole.
Za vrijeme te večere Isus je izgovorio veliku ZAHVALNU MOLITVU vazmene večere: Nema zajedništva bez zahvaljivanja,bez iskazivanja hvale njemu, stvoritelju i spasitelju.

Te je večeri Isus više puta uputio svojim apostolima ove riječi:
“LJUBITE JEDAN DRUGOGA KAO ŠTO SAM JA LJUBIO VAS!” Nema zajedništva s Kristom ako kršćanska zajednica nije prisno povezana u služenju svim ljudima. Te iste večeri je Isus ustanovio sakrament svoga TIJELA i svoje KRVI. To je oporuka koju nam je ostavio uoči svoje smrti.
Svaku euharistiju, a euharistiju ove večeri posebno slavimo spominjući se svega što je Isus za nas učinio: njegova života, smrti i uskrsnuća. Odstranimo iz svoga srca sve što unosi podvojenost. Pomirimo se međusobno, zamolimo Božje oproštenje, kako bismo mogli što dostojnije slaviti ova otajstva i primiti onoga koji nas je do kraja ljubio.

OVE VEČERI SLAVIMO USTANOVLJENJE SV. EUHARISTIJE!

SLUŽBA BOŽJA U NAŠEM SVETIŠTU: 28. OŽUJKA 2013:
u 19,00 sati: Misa Posljednje večere, obred pranja nogu apostolima,
Misu predvodi fra Miljenko Vrabec, župnik
od 20,30 - 24,00 sata:  KLANJANJE PRED PRESVETIM U TIŠINI:
(od 20,30 do 21,30 predvode ga članovi župnog zbora, Franjevačkog svjetovnog reda i pastoralnog župnog vijeća, od 21,30 do 22,00 sata predvode ga Apostoli i župni suradnici, od 22,00 do 23,00 predvode ga mladi suradnici, ministranti i čitaći)
Crkva je otvorena cijelo vrijeme, dođimo i provedimo neko vrijeme u molitvi pred Gospodinom!

VELIKI PETAK: KLANJANJE KRIŽU

Kristov smrtni dan i dan posta i nemrsa. Dan koji nema misnog slavlja, ali ima vlastito liturgijsko zborovanje. Liturgijska boja je kao i za mučenike, crvena.
Ulaz na bogoslužje je u tišini: pred oltarom svećenik klekne ili se prostre u tihoj molitvi. Služba riječi je na uobičajen način. Evanđelje, koje se čita ili pjeva s podijeljenim ulogama, jest Muka po Ivanu, koji u smrti na križu gleda Gospodinovo uzdignuće.

Poslije nagovora slijedi pjevana Sveopća molitva vrlo stara oblika, iz 4. stoljeća. Od 7. stoljeća uključeno je u bogoslužje klanjanje križu, a potječe iz Jeruzalema. Donosi se prekriven križ, koji se u tri stupnja razotkriva; ili se pred oltar donosi otkriven križ, koji u ophodu tri puta zastaje. Kod svakog stupnja ili zastoja pjeva se antifona: “Evo drvo Križa...” i odgovor zajednice: “Dođite, poklonimo se!” uvijek višim glasom. Pred oltarom slijedi klanjanje križu. Za to vrijeme pjevaju se prijekori.
Od srednjeg vijeka na to slijedi pričesno slavlje s hostijama od večernje mise Velikog Četvrtka, a od 1956. pričestiti se mogu svi sudionici, a ne samo svećenik. Poslije toga Presveto se iznosi iz crkve kao znak da je Crkvi ugrabljen njezin Zaručnik.
OBREDI VELIKOG PETKA, 29. ožujka 2013:
u 19,00 sati: Velikosvećenička molitva i Muka Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu
Obred klanjanja križu
STROGI JE POST I NEMRS!

VELIKA SUBOTA: CRKVA SE MOLI PRED KRISTOVIM GROBOM I IŠĆEKUJE NJEGOVO USKRSNUĆE

Velika Subota je Dan Kristova otpočinka u grobu, drugi dan vazmenog trodnevlja. Po starom običaju, iako više nije propisano, dan strogog posta. Crkva u molitvi kod groba čeka Gospodina. Oltar ostaje nepokriven, misa se ne slavi niti se pričešćuje. Tako Crkva ulazi u vazmeno bdjenje.


VAZMENO BDIJENJE:
Vrhunac i središte vazmenoga (uskrsnoga) slavlja je noć između Velike subote i nedjelje (Uskrsa). Od ranijih kršćanskih vremena to je „noć bdijenja“, a sveti Augustin ovo bdijenje naziva “majkom svih bdijenja“ (lit. viglija). Do šestoga stoljeća, na sam dan „današnjega Uskrsa“, nije bilo euharistijskoga slavlja jer je centralno slavlje Vazma bilo u noći. Vazmeno bdijenje završilo je svečanom vazmenom Euharistijom.

U ovoj se noći liturgijski proslavlja cjelokupna povijest našega spasenja. Obred u noći počinje „Službom svijetla“. Bogoslužje počinje pred crkvom blagoslovom ognja na kojem se pali uskrsna svijeća. Oganj nas podsjeća na Duha Svetoga po kojem je Marija Djevica začela Isusa Krista i po kojem je sve stvoreno. Po istom Duhu Krist je propovijedao Evanđelje i okupio Crkvu. U obredu „Službe svijetla“ najvažniji je čin procesije sa zapaljenom uskrsnom svijećom koja označava Svjetlo svijeta – Isusa Krista.

Noćašnja „Služba riječi“ ima 9 svetopimskih čitanja (nekad ih je bilo 12) u kojem se postupno govori o svim važnijim Božjim djelima učinjenih za čovjeka, a posebno svečanim i jakim naglaskom na stvaranju novoga čovjeka po Uskrsnuću Krista - „Krsna služba“, to jest dijeljenje sakramenata kršćanske inicijacije (krsta i Potvrde) katekumenima, te obnova krsnih obećanja svih članova skupljene zajednice vjernika. Konačno, slijedi svečana Euharistija kod koje katekumeni prvi puta blaguju Tijelo i Krv uskrsloga Gospodina.

Na koncu noćašnjega slavlja je uobičajeni blagoslov jela, što je također simbol uskrsloga Krista naše „duhovne hrane“. Mise na sam dan Uskrsa (prve vazmene nedjelje), kao i preko čitave godine, uvijek su u znaku VAZMENOG BDIJENJA. Crkva, kao Zaručnica Kristova, u bdijenju i molitvi čeka puninu Njegova dolaska.
SLUŽBA BOŽJA 30. ožujka 2013:
Crkva je otvorena za posjet Božjem grobu cijeli dan
od 8 - 19 sati. Otvara se ponovno u 22,00 sata.
u 23,00 sata je Vazmeno bdijenje, hvalospjev uskrsnoj svijeći, obnova krsnih obečanja i krštenje katekumena
PONESITE SVIJEĆE, ZAŠTIĆENE ŠTITNICIMA! Lijepo bi bilo da ponesete svoju vlastitu KRSNU SVIJEĆU koju su Vaši roditelji upalili prilikom vašeg krštenja, (ako je još imate) ili krsnu svijeću koju ste Vi upalili na dan krštenja svojega djeteta, jer ih palimo ponovno na novoj Uskrsnoj svijeći i time obnavljamo svoja krsna obečanja!

USKRS - 31. ožujka 2013:
Dan je Vazma, Kristova Uskrsnuća, za kojeg smo cijelu noć bdjeli i molili u noći sa subote na nedjelju!
Sv. mise: u 8,30 u Briješću; u župnoj crkvi u 10,00 i u 19,00 sati.
blagoslov jela je na kraju jutarnjih misa 

Isti je raspored sv. misa i sutradan na USKRSNI PONEDJELJAK.

petak, 15. ožujka 2013.

1. četvrtak devetnice započeo misom zahvalnicom za novog Papu - Franju

1. četvrtak devetnice od 9. četvrtaka sv. Leopoldu, 14. ožujka predvodio je vlć. Mato Gašparović, dekan istočnog osječkog dekanata, a sv. misu je svojim pjevanjem animirala zajednica mladih "Totus tuus" iz Osijeka.

Program je započeo molitvom krunice u 18,30 sati, molitvom devetnice i litanija pred relikvijarem sv. Leopolda Mandića u 18,50, te sv. misom u 19,00 sati.
Misni obrazac večerašnje sv. mise prvog dana devetnice ujedno je bila i - misa zahvale na izboru novog Pape - Franje!

Nakon sv. mise zajednica Totus tuus je u vjeronaučnim prostorima održala prigodni duhovni susret sa mladima i našim ovogodišnjim krizmanicima, gdje su se nakon susreta i zajedno počastili oko "obiteljskog stola".

Vidimo se i sljedeći četvrtak, kada nam hodočasti Vojna kapelanija Sv. Leopolda Mandića - Osijek!

9. četvrtaka Sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću u našem Svetištu

Duhovna priprava za blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića 


– I ove godine župljani osječke župe sv. Leopolda Bogdana Mandića, na čelu sa župnikom fra Miljenkom Vrabecom, pozivaju sve župljane i goste, štovatelje sv. Leopolda B. Mandića, da se u blagoslovljenom zajedništvu pripremaju za proslavu svoga nebeskog zaštitnika tijekom narednih devet četvrtaka.

Pobožnosti sv. Leopoldu uz pohod relikvijama svetca i molitvu litanija počinju svakog četvrtka u 18,30 sati, dok večernja euharistijska slavlja počinju svake večeri u 19,00 sati. Nakon sv. mise svakog četvrtka devetnice je prigodni duhovni program koji će se sastojati od euharistijskog klanjanja i prigodnog susreta s mladima. 

Posebnost ovih predviđenih susreta je što će večernja euharistijska slavlja animirati zajednice mladih, i to prema slijedećem predviđenom rasporedu:
1. – 14. ožujka – vlć. Mato Gašparović, (dekan osječkog zapadnog dekanata) i mladi iz zajednice Totus Tuus Osijek;
2. – 21. ožujka – hodočasti vojna kapelanija Sv. Leopolda Mandića Osijek
3. – 28. ožujka – je VELIKI ČETVRTAK – otpada predvođenje devetnice;
4. – 4. travnja – zbor „Mateus“ i zajednica mladih iz Bizovca;
5. – 11. travnja – vlč. Grgo Grbešić i zajednica studenata KBF-a iz Đakova;
6. – 18. travnja – vlč. Arek Krasitski i zajednica DUHOS – osječki studenti;
7. – 25. travnja – fra Igor Andrijević i FRAMA Jug 2 (Osijek);
8. – 2. svibnja – fra Željko Cestar i kapucinski sjemeništarci iz Varaždina;
9. – 9. svibnja – (svetkovina Uzašašća) fra Robert Ćibarić i FRAMA Vukovar i Osijek Tvrđa.

UŽA TRODNEVNICA PRED BLAGDAN OD 9. DO 11. SVIBNJA:
Svi štovatelji sv. Leopolda,  – posebno mladi, – pozvani su na užu trodnevnicu koja će se u svetištu sv. Leopolda B. Mandića održati od 9. do 11. svibnja:
Prvi dan trodnevnice, 9. svibnja na blagdan Uzašašća, biti će osnivanje bratstva franjevačke mladeži sv. Leopolda Bogdana Mandića Osijek,
Drugi dan trodnevnice, 10. svibnja u 19,00 sati sv. misu će predvoditi i propovijedati dugogodišnji prijatelj našega svetišta, štovatelj Sv. Leopolda B. Mandića i umirovljeni profesor KBF-a u Đakovu, dr. Slavko Platz. Nakon sv. mise predviđa se prikazivanje novog dok. filma o životu sv. Leopolda Mandića, autora g. Augustina Bašića i HRT-a
Treći dan trodnevnice, 11. svibnja (subota) je hodočasnički dan, kada će nam hodočastiti braća i sestre iz okolnih župa i raznih krajeva Hrvatske.
Sv. misa za hodočasnike je u 11,00 sati (hodočasnici iz drugih krajeva Hrvatske) i u 19,00 sati (hodočasnici iz okolnih župa) Svečana proslava blagdana sv. Leopolda je 12. svibnja (nedjelja) svećanim koncelebriranim euharistijskim slavljem u 11,00 sati!

utorak, 12. ožujka 2013.

Osječka pretpremijera dokumentarnog filma o Tomislavu Janku Šagi-Buniću

Dokumentarni film „Tomislav Janko Šagi-Bunić, pokoncilski teolog i mislilac 21. stoljeća – dijalog: drugog puta nema“ pretpremijerno je prikazan u Osijeku 12. ožujka u donjogradskoj sinagogi (Evanđeoskoj pentekostnoj crkvi). Autor i scenarist filma Augustin Bašić, urednik i utemeljitelj prve redakcije religijskog programa Hrvatske televizije te autor nekoliko dokumentarnih filmova, uvodno je pojasnio kako zahvaljujući sudjelovanju 23 sugovornika različitih profila HRT-ov film prozveden 2013., u trajanju 41minute, ujedinjuje i uvezuje pedesetak godina stvaranja Tomislava Janka Šagi-Bunića, kojega je poznavao osobno te kao autora čije je knjige sve pročitao.

Nakon prikazivanja, fra Miljenko Vrabec, gvardijan Kapucinskog samostana u Osijeku, župnik i upravitelj Svetišta Sv. Leopolda Bogdana Mandića, srdačno je čestitao zaslužnicima za autentično portretiranje „kapucina i profesora koji je ostavio pečat na sve generacije, ostao upamćen po majici s otiskom Mt 25,40 (Isusova pouka „Što učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste) koju je nosio na sebi i dijelio mladima te iznimno po svojoj veličini u jednostavnosti“. Budući je pretpremijera održana u povodu 40. obljetnice Evanđeoskog teološkog fakulteta Osijek u Hrvatskoj, koji je 2006. dr. Šagi-Buniću i dr.Josipu Turčinoviću posthumno dodijelio „Ekumensku povelju za promicanje ekumenizma, međuvjerskog dijaloga i tolerancije“, rektor ETF-a prof. dr. Peter Kuzmič izražavajući dobrodošlicu i zahvalnost naglasio je kako Šagi-Bunić „živi u sjećanju, ne samo po živoj intelektualnoj misli i pokoncilskom Saboru, nego i kao čovjek u duhu franjevaca kapucina“, pripominjući da je Šagi-Bunić u više navrata bio dragim gostom u Osijeku, desetljećima je surađivao s pok. osječkim župnikom Mirkom Novakom, a o Šagi-Buniću mogao bi kazivati i fra Zdenko Tenšek.

Augustin Bašić, autor i scenarist dokumentarnog filma „Leopold Mandić-ekumenski svetac“, otkrio je želju da se njegov sljedeći film, ako doživi, zove „Pater Šagi –svetac“. „Radeći na filmu htio sam objasniti raspoloženje toga vremena. O nekim događajima film prvi puta javno govori i njime sam htio istaknuti teološku dimenziju koja se isprepliće od početka do kraja“, kazao je autor, popraćen pljeskom odobravanja i čestitanja za originalnu uspješnicu. Film je ostvaren zahvaljujući stručnom konzultantu i naratoru kapucinu dr. fra Anti Barišiću, producentu Drašku Vrgoču te nazočiteljima pretpremijere - redatelju Nevenu-Mihaelu Dianeževiću te suradnici Petri Pajdaković Šebek. Kroz niz sugovornika i svjedoka pokoncilskog vremena, predstavljen je vizionar hrvatske duhovnosti otvorenoga duha za dijalog, ekumenizam i afirmativno djelovanje u društvu, graditelj civilizacije ljubavi i teolog obnove Crkve na zasadama Drugog vatikanskog koncila.

Prvi kadrovi vode u rodno mjesto Brodarovac kraj Varaždina, gdje je Šagi-Bunić rođen (2. veljače 1923., umro 21.srpnja 1999.), a priču počinje kapucin fra Anto Barišić, koji govori o izvrsnom čovjeku, odličnom teologu: „U svakom trenutku me oduševljavao, dojmio me se njegov neumorni rad na svim područjima“. O širitelju koncilskog duha u Crkvi u Hrvata svjedoče Šagi-Bunićevi školskih kolege fra Bonaventura Duda i 89-godišnji fra Zvonko-Marija Pšag (kapucin u Osijeku), sestra Dragica, brat fra Bono Zvonimir Šagi, osobni tajnik zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera mons. Vladimir Stanković, kršćanski teolog i suradnik dr. Peter Kuzmič, muftija Ševko Omerbašić, bivši profesori na KBF-u Zagrebu i Sarajevu, akademik, književnik, filozof, predstavnici Srpske pravoslavne crkve... Sugovornici podsjećaju na nezaobilazni Glas Koncila kojemu je Šagi-Bunić jedan od osnivača i gdje objavljuje prvi tekst, kako je na Koncilu bio osobni teolog nadbiskupa Šepera te zaslužnost za pokretanje časopisa i Centra za koncilska istraživanja, dokumentaciju i informacije „Kršćanska sadašnjost“. Premijerno prikazivanje filma o teologu i misliocu 21. stoljeća na HTV-u očekuje se za Uskrs.
Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić