četvrtak, 28. studenoga 2013.

1. NEDJELJA DOŠAŠĆA

1. 12. 2013. 

Današnjom nedjeljom započinje NOVA LITURGIJSKA GODINA A i vrijeme ADVENTAdošašća, vrijeme naše intenzivne duhovne priprave, molitve, pokore i radosnog išćekivanja Kristova rođenja. Ujedno je i prva nedjelja u mjesecu, molitvena i sabirna za Duhovna zvanja. 

SLAVLJA SPOMENDANA I BLAGDANA KROZ OVAJ TJEDAN:
Utorak: Sv. Franjo Ksaverski
Srijeda: Sv. Ivan Damašćanski
Petak: Sv. Nikola – biskup
Subota: Sv. Ambrozije, biskup i crkveni naučitelj

U PONEDJELJAK, 2. 12. 2013. u našoj župi ZAPOČINJU MISE ZORNICE 
u ujutro u 6,20 sati!
Neka to bude naša mala žrtvica sna i početak našeg dana s Gospodinom, kao maleni vid našeg odricanja kroz došašće!  
Pozivamo vas kroz cijelo došašće, osim nedjeljama, na zornice u 6,20 sati! 
Večernje sv. mise u 19,00 sati nema, osim srijedom u Briješću u 17,00 sati i četvrtkom u župnoj crkvi u 19,00 sati (Leopoldov četvrtak) 

TAKOĐER VAS U NAŠEM SAMOSTANU U GRADU POZIVAMO NA „BIBLIJSKE SRIJEDE“ SVAKE SRIJEDE U 19,30 – čitanje i tumačenje Biblije kroz egzegezu i multimedijalne prezentacije povijesnih biblijskih mjesta.

U Petak je Sv. Nikola biskup, poslije mise zornice pozivamo svu djecu od 1. do 4. razreda na doček Sv. Nikole koji će im podijeliti prigodne darove! 

Potićemo i sve vjeroučenike na redoviti župni vjeronauk! U ovom tjednu vjeronauk u župi imaju 4, 6, i 8, razredi te srednjoškolci prema rasporedu.

Ovaj petak je 1. petak – poći ćemo bolesnicima kojima će to biti predbožićna ispovijed pa molimo prijavite nam ih u župnom uredu! 

Sljedeća nedjelja je 2. NEDJELJA DOŠAŠĆA, 
Dolje u predvorju župnog ureda možete nabaviti Glas Koncila, Mak i kalendare za sljedeću godinu.

DANAS VAS POZIVAMO DA IZAĐETE NA REFERENDUM I ZAOKRUŽITE „ZA“ 

Danas prikupljamo Vaše darove za pomoć postradalima u prirodnim nepogodama na Filipinima – možete ubaciti svoj dar u škrabicu na izlazu iz crkve, a možete i uplatiti na žiro-račun naznačen na plakatu iznad škrabice. Na svakom daru Vam od srca veliko HVALA! 
POGLEDAJTE I PLAKATE NA IZLAZU IZ CRKVE!

ponedjeljak, 25. studenoga 2013.

Orguljski koncert u kapucinskoj crkvi u Osijeku održao kapucin fra Zvonko M.Pšag


PDF
Ispis
OSIJEK (TU) – Večernji orguljski koncert o. Zvonka Marije Pšaga održan u nedjelju Krista Kralja, 24. studenoga 2013. godine u kapucinskoj crkvi Sv. Jakova u Osijeku trajno će ostati upamćen po besprijekornoj izvedbi posljedneg živućeg učenika o. Anzelma Canjuge koji je jednosatnim repertoarom deset skladba oduševio brojnu publiku. Kapucin Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, skladatelj i orguljaš Zvonko M. Pšag u devedesetoj je godini života, unatoč bolesti i teškoj pokretnosti, ipak je održao „Koncert zahvale na orguljama“ za glazbene poklonike i vjernike s kojima je proveo duže od 45 godina života služeći u Osijeku, od sveukupno 63 godine svećeništva.
Uz vlastite skladbe, odsvirao je skladbe J.S.Bacha, svojega učitelja o. Anzelma Canjuge, o. Camila Kolba i o. Bonaventure Dude. Svoju 53. skladbu „Himnu BDM kraljici svijeta“, skladanu za dvoglasno pjevanje u siječnju 2013. na riječi s. Marije od Presvetog Isusa, Zvonko M. Pšag  izveo je u pratnji Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice u Osijeku (provincijalne poglavarice s. Kaje Ljubas, s. Danijela Jukić, s. Slavice Tubak, s. Justine Lacković i novakinje Ane Brajković).
Dvodijelni repertoar u kraćoj stanci je ispunila svirka klavir-orgulja „ORLA“ uz angažman Darka Barešića. Koncert je završio pjesmom „Zdravo Djevo“ koju je otpjevala publika uz orguljsku pratnju.
Praćen dugotrajnim pljeskom mnoštva oduševljenih, o. Zvonko M. Pšag svima je zahvalio, posebice za potporu nećaka u Zagrebu te Osječaninu Nikoli Dragašu koji je rukopisne skladbe svojevremeno ukoričio, no cjelokupni skladateljski opus još uvijek čeka primjereni tisak. Radost zbog održanoga koncerta izrazio je u dobrodošlici gvardijan kapucinskog samostana u Osijeku
fra Miljenko Vrabec čestitajući Zvonku M. Pšagu na koncertnom pothvatu, kazavši na kraju koncerta: „Naš je Zvonko koncertom zahvalio Bogu na završetku Godine vjere i za svoj posvećeni život te svima vama. Mi smo zahvalni Bogu na daru patera Zvonka, posljednjeg živućeg učenika kapucina Anzelma Canjuge, na njegovom plodnom glazbenom stvaralaštvu. Preporučujem ga u molitve da i nadalje bude s nama.“
Do sada je Zvonko M. Pšag održao 35 samostalnih koncerata (najviše na orguljama), tonske zapise čuva na diktafonu, a ovaj zahvalni koncert uslijedio je nakon godinu dana stanke zbog bolesti. Tonske zapise orguljaš Zvonko M. Pšag snima na diktafonsku vrpcu  kako bi ostali sačuvani u kapucinskom samostanskom arhivu u čijoj se bogatoj građi čuva i glazbenička ostavšina Anzelma Canjuge (živio u Osijeku od 1938. do 1947., bio je kapucinski orguljaš i skladatelj) i Kamila Kolba (predavač i zborovođa u Osijeku 1941.-1944). Nevenka Špoljarić

subota, 23. studenoga 2013.

34. NEDJELJA KROZ GODINU – NEDJELJA KRISTA KRALJA SVEGA STVORENJA

24. 11. 2013. 

Današnjom nedjeljom završava ova liturgijska godina A! 
- kliknite na priloženu sliku kako bi ste pregledali misna čitanja:

Sutra, u ponedjeljak, spominjemo se preminuća našeg hrvatskog kapucina – Sluge Božjeg – fra Ante Tomičića – za kojeg se trenutno privodi kraju proces za proglašenje blaženim – Pozivamo Vas na sv. misu navečer, a nakon mise svima ćemo podijeliti njegov životopis!

Sluga Božji - fra Ante Tomičić
Ponedjeljak: Sv. Katarina Aleksandrijska (Sv. Kata)
Utorak: Sv. Leonardo Poirtomauricijski, franjevac, prezbiter
Srijeda: Sv. Franjo Antun Fasani, franjevac
Četvrtak: Sv. Jakov Markijski, franjevac
Petak: Svi sveti Franjevačkog reda
Subota: Sv. Andrija Apostol, blagdan

Vjeronauk kroz ovaj tjedan imaju: 
5. RAZREDI: petak 14,30 sati
7. RAZREDI: petak u 15,30
Prvopričesnici u nedjelju u 9,30 ili srijedu u 16,30
1, 2, i 3. r. srednje škole u ponedjeljak, srijedu i četvrtak u 20,00 sati

Sljedeće nedjelje poziva nas Hrvatski Caritas i naša Kapucinska provincija na prikupljanje pomoći za postradale na Filipinima. Filipini su gotovo 100% katolička zemlja, a u prirodnoj nepogodi ovih dana poginulo je gotovo 10 000 ljudi i večina domova je razrušeno. Pomozimo, pogledajte o tome plakat na izlazu iz crkve!

Kroz ovaj tjedan svaki dan prije sv. mise u 18,30 sati molimo sv. krunicu – devetnicu za obitelj i za uspjeh referenduma. Dođite, molimo zajedno!

U četvrtak, na Leopoldov četvrtak, poslije mise pozivamo vas u našoj crkvi na tribinu na kojoj ćemo iznjeti sve potrebne informacije za referendum. 

Sljedeće nedjelje pozivamo Vas da izađete na referendum i da na referendumsko pitanje: „Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?“ odgovorite sa ZA. O tome su nam i naši biskupi uputili poziv: (poziv će se pročitati na sv. misi!)

Pozivamo sve učenike od 6. razreda na dalje koji bi htjeli postati župni suradnici, ministranti i čitači da nam se ovaj tjedan jave, kako bi se mogli početi pripremati. 

Sljedeća nedjelja je 1. NEDJELJA DOŠAŠĆA – početak je nove liturgijske godine A. 
Sv. mise su po redovitom rasporedu.

U PRIZEMLJU CRKVE podsječamo na tisak, te također možete nabaviti kalendare za Novu, 2014. godinu!

subota, 16. studenoga 2013.

33. NEDJELJA KROZ GODINU

nedjelja bračnih jubileja 
17. 11. 2013. 

Ova je nedjelja NEDJELJA BRAČNIH JUBILEJA – pod župnom sv. misom u 10,00 sati naši bračni parovi proslaviti će svoje obljetnice vjenčanja. Svima od srca čestitamo!


Ponedjeljak: Posveta bazilike sv. Petra i Pavla
Četvrtak: Prikazanje Blažene Djevice Marije
Petak: Sv. Cecilija, djevica i mučenica – zaštitnica crkvenih pjevača i glazbenika

Vjeronauk kroz ovaj tjedan imaju: 
4. RAZREDI: utorak 14,30 sati
6. RAZREDI: četvrtak u 16,00
8. RAZREDI: utorak u 15,30 oba razreda
Prvopričesnici u nedjelju u 9,30 ili srijedu u 16,30
1, 2, i 3. r. srednje škole u ponedjeljak, srijedu i četvrtak u 20,00 sati

Ova nedjelja je ujedno i spomen Sv. Elizabete Ugarske, zaštitnice Franjevačkog svjetovnog reda, danas završava i akcija „Kruh Sv. Elizabete – za pomoć siromašnima u Vukovaru“ – prikupljenje trajne namirnice i higijenske potrepštine, te financijska pomoć dostaviti će se ovaj tjedan siromašnim Vukovarcima. Vi ste, dragi naši župljani, prikupili više od 250kg raznih namirnica, oko 30kg higijenskih potrepština i 4.658,00 kn, na čemu Vam od srca zahvaljujemo!

U ponedjeljak, 18. studenog, pozivamo Vas sve na hodočašće u Vukovar, kao što je već uobičajeno, program počinje u 10,00 sati u krugu bolnice, potom se u koloni sječanja kreće prema memorijalnom groblju gdje će u 13,00 sati biti sv. misa koju predvodi naš Nadbiskup.

Pozivamo sve naše župljane porijeklom iz Zrina, na predstavljanje nove knjige o povijesti Zrina i stradanja Zrinskih Hrvata u naš kapucinski samostan u ovaj utorak, 19. studenog u 19,30 sati. 
Knjigu će predstaviti Sisački biskup, msgr Vlado Košić i autor knjige Damir Borovčak. Nakon predstavljanja je prigodno druženje.

U petak, na blagdan Sv. Cecilije – zaštitnice crkvenih glazbenika - pozivamo sve naše župne glazbenike, pjevače, svirače, zboraše, i mlade i stare iz Briješća i župne crkve na sv. misu u 19,00 sati i nakon mise na prigodni susret i druženje!

Sljedeća nedjelja je 34. NEDJELJA KROZ GODINU – NEDJELJA KRISTA KRALJA –završetak ove liturgijske godine. Sv. mise su po redovitom rasporedu.

Pozivamo sve učenike od 6. razreda na dalje koji bi htjeli postati župni suradnici, ministranti i čitači da nam se ovaj tjedan jave, kako bi se mogli početi pripremati. 

U PRIZEMLJU CRKVE podsječamo na tisak, te također možete nabaviti kalendare svih vrsta za sljedeću Novu 2014. godinu!

petak, 8. studenoga 2013.

32. NEDJELJA KROZ GODINU

10. 11. 2013. 

Ponedjeljak: Sv. Martin Tourski, biskup
Utorak: Sv. Jozafat, biskup i mučenik
Četvrtak: Sv. Nikola Tavelič – franjevac, prezbiter i mučenik

Vjeronauk kroz ovaj tjedan imaju: 
5. RAZREDI: petak u 14,30 sati
7. RAZREDI: petak u 15,30
Prvopričesnici u nedjelju u 9,30 ili srijedu u 16,30
1, 2, i 3. r. srednje škole u ponedjeljak, srijedu i četvrtak u 20,00 sati

Podsjećamo na akciju „Kruh Sv. Elizabete – za pomoć siromašnima u Vukovaru“ – prikupljanje trajne hrane, higijenskih potrepština i novčanih priloga za pomoć siromašnima u Vukovaru koju organiziraju braća i sestre Franjevačkog svjetovnog reda. Na izlazu iz crkve na stoliću možete priložiti svoj dar. Svi prikupljeni darovi upakirat će se i predati Franjevačkom Caritasu u Vukovaru, na blagdan Sv. Elizabete, zaštitnice FSR-a, u sklopu obilježavanja dana pada grada Vukovara. Već se prikupila znatna količina namirnica i novčanih sredstava, na čemu Vama svima koji ste darovali od srca zahvaljujemo!

Pozivamo sve bračne parove koji su se prijavili za nedjelju proslave bračnih jubileja na zajednički susret 
SUSRET ĆE SE ODRŽATI U OVU SRIJEDU, 13. STUDENOG, u Nadbiskupskom Vikarijatu, Strossmayerova 58, u 20,00 sati 
• Tema susreta je „Brak – poziv na svetost“ a voditelj je p. Arek Krasitzki
Sljedeću nedjelju 17. Studenog pod sv. misom u 10,00 sati svi bračni parovi koji su se u našoj župi prijavili proslavit će s nama nedjelju svojih bračnih jubileja 

Pozivamo sve naše redovite djelitelje sv. pričesti da se jave poslije sv. mise u sakristiju!

U PRIZEMLJU CRKVE MOŽETE NABAVITI NOVI BROJ GLASA KONCILA I novi broj MALOG KONCILA te novi broj glasnika Sv. Leopolda Mandića „Ljudima prijatelj“

Stigli su i kalendari svih vrsta za sljedeću Novu 2014. godinu! – Možete ih nabaviti u prizemlju župne crkve i u kapeli u Briješću

subota, 2. studenoga 2013.

31. NEDJELJA KROZ GODINU

 3. 11. 2013.

PONEDJELJAK: Sv. Karlo Boromejski, (Drago)
PETAK: Bl. Gracija Kotorski, redovnik
SUBOTA: Posveta Lateranske bazilike

Vjeronauk kroz ovaj tjedan imaju: 
4. RAZREDI: utorak 14,30 sati
 6. RAZREDI: četvrtak u 16,00
 8. RAZREDI: utorak u 15,30
Prvopričesnici u nedjelju u 9,30 ili srijedu u 16,30
1, 2, i 3. r. srednje škole u ponedjeljak, srijedu i četvrtak u 20,00 sati

Franjevački svjetovni red organizira akciju „Kruh Sv. Elizabete – za pomoć siromašnima u Vukovaru“ – prikupljanje trajne hrane, higijenskih potrepština i novčanih priloga za pomoć siromašnima u Vukovaru.  
Na izlazu iz crkve uzmite danas letak kojeg će vam podjeliti ministranti. Od 4. studenog, pa do 13. studenog prikupljat ćemo svaki dan poslije sv. mise vaše darove: možete donjeti brašno, šećer, ulje, trajno pakiranu hranu: konzerve i trajno mlijeko, te higijenske potrepštine (deterđente ili gelove za tuširanje) i kučanske potrepštine ili novčane priloge. Svi prikupljeni darovi upakirat će se i predati Franjevačkom Caritasu u Vukovaru, na blagdan Sv. Elizabete, zaštitnice FSR-a, u sklopu obilježavanja dana pada grada Vukovara i podjeliti potrebitim obiteljima.

• 9. STUDENOG, sljedeću subotu JE NADBISKUPISKI SUSRET MLADIH U SLAVONSKOM BRODU – svi koji su se prijavili biti će na vrijeme obaviješteni o vremenu polaska.

Sljedeća nedjelja je 32. kroz godinu, mise su po redovitom rasporedu

17. studenog u našoj Nadbiskupiji održat će se NEDJELJA BRAČNIH JUBILEJA 
Pozivamo stoga sve bračne parove u našoj župi koji ove godine slave 5, 10, 15, 25, 50, 60 godišnjicu braka da nam se danas i kroz ovaj tjedan i sljedeće nedjelje prijave u župni ured kako bi smo za njih mogli organizirati zajedničku proslavu bračnih jubileja pod župnom misom u nedjelju 17. studenog!

U PRIZEMLJU CRKVE MOŽETE NABAVITI NOVI BROJ GLASA KONCILA I novi broj MALOG KONCILA te novi broj glasnika Sv. Leopolda Mandića „Ljudima prijatelj“

Stigli su i kalendari svih vrsta za sljedeću Novu 2014. godinu!