subota, 31. svibnja 2014.

7. USKRSNA NEDJELJA



 1. 6. 2014.

Danas je prva nedjelja u mjesecu, molitvena i sabirna za duhovna zvanja

Cijeli ovaj tjedan nalazimo se u devetnici za svetkovinu Duhova (sljedeće nedjelje) zato kroz ovaj tjedan molimo u 18,30 krunicu, litanije Duhu Svetome i zaziv "O dođi Stvorče, Duše Svet".
Jučer, u subotu, pod sv. misom u 17,00 sati 53. mladih iz naše župe primilo je sakrament krizme! U ovom tjednu u devetnici Duhu Svetome preporučimo ih u našim molitvama!

UTORAK: Sv. Karlo Lwanga i drugovi mučenici
ČETVRTAK: Sv. Bonifacije, biskup i mučenik

Susret svih bratstava Franjevačkog svjetovnog reda biti će ovaj utorak u 17,30 u Tvrđi. Pozivamo sve.
Ovaj petak je prvi petak u mjesecu – poći ćemo bolesnicima u župi

Subota je dan uoći Svetkovine Duhova – dana nastanka Crkve.
Stoga u subotu neće biti jutarnje sv. mise u 8,30 nego dođimo na SV. MISU DUHOVSKOG BDIJENJA u 20,00 sati.
Bdijenje je to poput Vazmenog bdijenja na Veliku Subotu, po prvi puta u našoj župi, zato dođimo u što većem broju. Uoči svetkovine Duhova cijela Crkva nalazi se na okupu u molitvi na jednome mjestu, stoga će ovo bdijenje animirati mladi i djeca naše župe, krizmanici i vjeroučitelji, ovim bdijenjem ujedno ćemo obilježiti završetak školske i vjeronaučne godine. Na početku će biti Služba svjetla, koju do sada još nismo imali u našoj župi, potom Služba riječi i misa bdijenja. Dođimo svi!
SURADNIČKI SASTANAK ZA PRIPREMU DUHOVSKOG BDIJENJA JE U ČETVRTAK U 20,00 SATI
PROBA ZBORA MLADIH JE U PETAK U 20,00 SATI

Sljedeća nedjelja je SVETKOVINA DUHOVA,
sv. mise su po redovitom rasporedu.
Prema odluci našega Nadbiskupa sva milostinja sa svih župa sa svih sv. misa sljedeće nedjelje ide kao prilog obnovi u poplavi stradalih područja !

Dragi župljani! Nastavljamo i dalje akciju prikupljanja humanitarne pomoći za postradale u poplavama! I DALJE SU PRIJEKO POTREBNI: Voda, trajna i konzervirana hrana, hrana za bebe, sredstva za čišćenje, sredstva za osobnu higijenu. Nemojte donositi odjeću!Sve što želite pomoći možete donjeti u naš župni ured svaki dan od 17,00 sati.
NA SVAKOM VAŠEM DARU OD SRCA ZAHVALJUJEMO!

U prizemlju crkve  možete nabaviti novi broj  Glasa Koncila, NOVI BROJ GLASNIKA SV. LEOPOLDA „LJUDIMA PRIJATELJ“  TE MALI KONCIL ZA DJECU.

subota, 24. svibnja 2014.

6. USKRSNA NEDJELJA


25. 5. 2014.
PONEDJELJAK:      Sv. Filip Neri, prezbiter
UTORAK:                 Sv. Augustin Kenterberijski, biskup
ČETVRTAK:          UZAŠAŠĆE GOSPODINA NAŠEG ISUSA KRISTA –
                        Sv. mise: U župnoj crkvi u 10,00 i 19,00; u Briješću u 17,00 sati
SUBOTA:                  Pohod Blažene Djevice Marije - blagdan

Ovom nedjeljom završavamo župni vjeronauk za osnovnu i srednju školu!
CJELI OVAJ TJEDAN U NAŠOJ JE ŽUPI KRIZMANIČKI TJEDAN:
Kroz ovaj tjedan krizmanici polažu svoj završni ispit, preporučamo ih u molitve!
Pozivamo krizmanike na sv. misu u 19,00 sati i pripreme:
·        U ponedjeljak u 20,00 sati pozivamo roditelje krizmanika na roditeljski sastanak!
·        U otorak u 20,00 sati biti će susret krizmatelja prof. Bože Radoša sa krizmanicima
·        U četvrtak u 20,00 sati biti će generalna proba
·        U petak u 20,00 sati je sv. ispovijed za krizmanike, roditelje i kumove
Dolazak svih krizmanika na sve navedene susrete kroz ovaj tjedan je obavezan!

S obzirom na situaciju prirodne nepogode u Bosni i Hercegovini nismo sigurni hoćemo li moći ići na najavljeno župno hodočašće. Sljedeće nedjelje ćemo objaviti konačne informacije

Dragi župljani!
Nastavljamo i dalje akciju prikupljanja humanitarne pomoći za postradale u poplavama!
I DALJE SU PRIJEKO POTREBNI: Voda, trajna o konzervirana hrana, hrana za bebe, sredstva za čišćenje, sredstva za osobnu higijenu. Nemojte donositi odjeću!
Sve što želite pomoći možete donjeti u naš župni ured svaki dan od 17,00 sati.
NA SVAKOM VAŠEM DARU OD SRCA ZAHVALJUJEMO!
Također molimo sve one koji su u našoj župi smjestili evakuirane u svojim domovima i obiteljima da nam se obavezno jave!

U sljedeću subotu, 31. svibnja biti će podjeljivanje sakramenta Krizme – pozivamo Vas stoga sve na sv. misu podjeljivanja krizme u 17,00 sati! Sakrament krizme podijelit će im krizmatelj prof. bože Radoš. Nema sv. mise u 8,30 u subotu ujutro!

U prizemlju crkve  možete nabaviti novi broj  Glasa Koncila, NOVI BROJ GLASNIKA SV. LEOPOLDA „LJUDIMA PRIJATELJ“  TE MALI KONCIL ZA DJECU.
Sljedeća nedjelja je 7. Vazmena nedjelja, sv. mise su po redovitom rasporedu, ujedno je to i prva nedjelja u mjesecu – molitvena i sabirna za duhovna zvanja!

srijeda, 21. svibnja 2014.

Sve informacije, objave i preglede vezane za akciju pomaganja i prikupljanja pomoći za stradale u poplavama pratite preko facebook stranice naše župe klikom na sljedeći link:
 

https://www.facebook.com/LeopoldMandicOsijek

Informacije se neprestano osvježavaju!

PRIKUPLJANJE POMOĆI ZA STRADALE U POPLAVAMA

VAŽNA OBAVIJEST ZA SVE KOJI ĆE DONOSITI PRIKUPLJENU POMOĆ!
Usmjerite svoje mogućnosti za prikupljanje sljedećeg:


NEDOSTAJE:

- higijenske potrepštine - nedostaje šampona, gelova za tuširanje i praška za pranje
- instant trajna hrana (više konzerve i staklenke nego tjestenina i riža jer nemaju svi mogućnost kuhanja) - pošaljite i hrane koja ne sadrži svinjetinu
- sredstva za dezinfekciju
- sve za bebe (pogotovo hrana)

Sve potrošne stvari označite crnim markerom tako da napišete slovo H preko bar code-a ili riječju DONACIJA, kako bismo prevenirali preprodaju.
NEMOJTE DONOSITI:
- odjeću (skupljeno je dovoljno)
- bijelu tehniku (trenutno ne postoje uvjeti za prihvat takvih stvari)
- predmete koje i sami ne biste iskoristili u svojoj svakodnevici

subota, 17. svibnja 2014.

5. USKRSNA NEDJELJA



18. 5. 2014.
PRVA SVETA PRIĆEST

Na današnju nedjelju pod župnom misom u 10,00 sati 35 naših ovogodišnjih prvopričesnika primit će svoju prvu Svetu Pričest.

UTORAK:     Sv. Bernardin Sijenski, prezbiter
ČETVRTAK: Sv. Rita, redovnica
SUBOTA:      Posveta Bazilike Sv. Franje u Asizu

Od sutra završavamo župni vjeronauk za srednju školu!
Sutra, u ponedjeljak, te u četvrtak i petak u 20,00 sati pozivamo ovogodišnje krizmanike na vjeronauk i posljednje pripreme za završni ispit! Molimo da svi obavezno dođu.
Vjeronauk za 4., 6. i 8. razred je još ovaj tjedan po redovitom rasporedu.

Ovu subotu 24. svibnja je u Emausu dekanatski susret ministranata. Pozivamo sve ministrante u četvrtak na sv. misu i dogovor poslije mise.

Još ima mjesta za upis vaših misnih nakana za mjesec lipanj! Možete ih upisati u župnom uredu.

Dragi župljani!
Potaknuti brojnim apelima koji nam u posljednjih nekoliko dana dolaze iz Bosne i Hercegovine, posebno Maglaja i Bosanske posavine, a budući da većina naših župljana ima rodbinu u postradalim dijelovima, a namjeravali smo organizirati i župno hodočašće u Maglaj, odlučili smo pokrenuti akciju prikupljanja humanitarne pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama (za čišćenje) koja će ovih dana biti najpotrebnija postradalima u poplavama.
Preporučamo prikupljati hranu koja se može odmah konzumirati bez pripreme (konzerviranu i pasteriziranu hranu) te sredstva za čišćenje, dezinficiranje, te ostalo što će biti još potrebno, što ćemo naknadno u kontaktu sa postradalima objaviti. Možete donirati i novćanu pomoć.

Stoga molimo, sve vas koji na bilo koji način možete pomoći, da se odazovete. Prikupljanje pomoći započinjemo već od sutra, od nedjelje.
NA SVAKOM VAŠEM DARU OD SRCA ZAHVALJUJEMO!

U prizemlju crkve  možete nabaviti novi broj  Glasa Koncila, NOVI BROJ GLASNIKA SV. LEOPOLDA „LJUDIMA PRIJATELJ“  TE MALI KONCIL ZA DJECU.

Također molimo na izlazu iz župne crkve na oglasnoj ploči pogledajte na plakatima sve obavijesti o HODOČAŠĆU MLADIH U SVETU ZEMLJU, SUSRET MLADIH U TAIZE-U, NADBISKUPSKOM SUSRETU OSOBA SA INVALIDITETOM U SLAVONSKOM BRODU, SUSRETU SLIVANJACA U OSIJEKU U DONJEM GRADU, DANU OTVORENIH VRATA ISUSOVAČKE KLASIČNE GIMNAZIJE.

ponedjeljak, 12. svibnja 2014.

Proslavili smo blagdan Sv. Leopolda Mandića

OSIJEK (TU) – Blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića (12. svibnja) svečano je proslavila Župa svetoga Leopolda B. Mandića u Osijeku, koja ove godine slavi 45 godina postojanja gdje je i Leopoldovo svetište. Središnje blagdansko euharistijsko slavlje u zajedništvu s vjernicima, redovnicima i svećenicima predvodio je mons. Vlado Košić, sisački biskup, koji je u homiliji istaknuo, po uzoru na svečev život, važnost svete ispovijedi, ekumenizam, hrvatsko domoljublje i njegovanje prijateljstva. Sabrane na slavlju pozdravio je fra Miljenko Vrabec, župnik i gvardijan Kapucinskoga samostana u Osijeku, zahvalivši za doprinos u duhovnim pripravama i misnim slavljima te je svima zaželio živu vjeru kakvu je imao svetac, a na kraju mise posebno čestitao biskupu Košiću na polaganju doživotnih zavjeta (4. svibnja) u zajednici Franjevačkoga svjetovnog reda.
Nakon mise brojni vjernici pozdravili su prvoga župnika župe-svečarice kapucina Zvonka Mariju Pšaga, koji je ušao u devedesetu godinu života. Blagdanskom slavlju, uveličanom pjevanjem župnoga zbora, prethodila je trodnevnica od 8. do 10. svibnja uz vodstvo Marinka Barbiša, upravitelja Svetišta Majke Božje Goričke iz Baške na Krku, dok je na "Hodočasnički dan" (11. svibnja) središnjim misnim slavljem predsjedao mons. Luka Marijanović, kanonik đakovačkog Prvostolnog kaptola.
Večernji koncert duhovne glazbe „Tebi slavu pjevamo“ na uočnicu blagdana je održao župni VIS
Unitas oduševivši mladalačkom izvedbom i slavljeničkim repertoarom. Obljetnici i srebrnom jubileju posvete crkve prethodila je i šira duhovna priprava započeta 13. ožujka molitvenom devetnicom „Devet Leopoldovih četvrtaka“ tijekom koje su do 8. svibnja vjernici s redovnicima iz Osijeka i okolice molili pred relikvijarom sv. Leopolda, potom slavili večernje mise te sudjelovali u euharistijskom klanjanju.
Uoči euharistijskog slavlja, mons. Vlado Košić obratio se vjernicima: „Dragim Osječanima koji su u župi Sv. Lepolda Bogdana Mandića čestitam blagdan, ali i svim Osječanima jer je ovo svetac koji nas spaja i
meni je drago što sam danas ovdje. Poznajem od djetinjstva kapucine... Još kao dijete sam se družio s njime, čitao njegove životopise, zavolio tog malog sveca koji je bio tako pun Boga i toliko skroman i u ispovijedi i u svojim odnosima s ljudima ižarivao Božju blizinu. Želim da i Osijek, Slavonija kao i čitava Hrvatska doživi svoje preporođenje, novu stranicu nakon mnogih teških ratnih stradanja, a onda i poratnih teškoća i sadašnje krize u kojoj se nalazi propadanje sela, poljoprivrede i na žalost industrije, ali to je prije svega zbog urušavanja morala i zbog loših vođa koji nas ne vode iz ljubavi nego zbog sebeljublja, a često to je i veliki problem u Hrvatskoj. Nadamo se i želimo i po zagovoru sv. Lepolda moliti za bolju budućnost i čitavu Domovinu, koje se on nikada nije stidio, ostao joj vjeran i u Italiji do zadnjeg dana svog života, a i moliti osobito za ovu lijepu ravnu Slavoniju u kojoj svoju ulogu trebaju preuzeti mlađi i školovani ljudi."
Nevenka Špoljarić
 

Proslavljen Dan vojne kapelanije Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku

PDF
Ispis
OSIJEK (TU)
- Biskup Juraj Jezerinac 12. svibnja predvodio je svečano euharistijsko slavlje kojim je obilježen Dan vojne kapelanije "Svetog Leopolda Bogdana Mandića" i zaštitnika Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" (ZZOD) u Osijeku. Uz vojne i policijske kapelane, slavlju su nazočili zapovjednik ZZOD brigadir Blaž Beretin, načelnik policijske uprave Osječko-baranjske Milan Baričević, te djelatnici zapovjedništava i uprava koje djeluju na području grada Osijeka. Zapovjednik ZZOD-a brigadir Beretin pozdravio je nazočne, izrazio dobrodošlicu i svim djelatnicima čestitao svetkovinu rekavši kako je Sveti Leopold bio poznat po nastojanju oko jedinstva kršćana i ljubavi prema svakom čovjeku, a njegova ljubav neka bude nadahnuće i trajni uzor nama kao pripadnicima oružanih snaga.
Biskup Jezerinac se zahvalio, srdačno pozdravio sve nazočne rekavši kako nam je Crkva proglašenjem Svetog Leopolda Bogdana Mandića svetim dala uzor življenja i zagovornika, pa neka nam to i bude, posebno pripadnicima ove vojne kapelanije, te je ovo misno slavlje prikazao posebno za branitelje koji su dali svoje živote kako bi mi živjeli i tu žrtvu itekako cijenili.
"Današnje evanđelje je divna poruka svima nama, posebno narodnim i vjerskim pastirima, a izraziti primjer jednog takvog dobrog pastira vidimo u Leopoldu Mandiću, kojemu je bila želja ne samo sačuvati vjeru kod vjernika nego i dovesti u krilo Crkve one koji joj ne pripadaju. Ono po čemu je najviše poznat jest njego ispovijedanje u Padovi gdje mu se i danas nalazi grob. Dolazili su mu mnogi ljudi na Svetu Ispovijed, različite dobi i zvanja. Bio je poput Isusa pravi pastir duša, spreman do kraja se žrtvovati za povjerene mu duše. Sveti Leopold Mandić pokazuje nam u čemu je smisao života: upoznati Boga Isusa Krista, njemu služiti, da budemo nalik na dobrog Pastira bez obzira na zvanje", rekao je u homiliji biksup.
Također je istaknuo kako je poruka sv. Leopolda Mandića vojnicima da svoj vojnički posao obavljaju predano, nesebično, a u cilju stvaranja mira i izrastanja u čovječnosti, te da sve što rade čine s ljubavlju, ne gledajući na uloženu žrtvu, svjesni da će zbog toga primiti od Boga nagradu. "Sveti Leopold Mandić postao je duhovnim divom, iako je bio malena rasta. Želim svima vama da budete nalik na dobrog pastira, veliki duhom i otvorenima za sva nadahnuća na koja nas Duh Sveti potiče. Neka nam Sveti Leopold Mandić bude zagovornikom da to i ostvarimo", istaknuo je u propovijedi biskup Jezerinac.
Misno slavlje svojim pjevanjem uveličala je pjevačka skupina "Baje" iz Ivanovca  uz vodstvo vlč. Andrije Vrbanića župnika župe Svete Rozalije u Ivanovcu. Vlč. Vrbanić je u razdoblju od 1991-1995. godine bio dušobrižnik branitelja, a i većina članova pjevačke skupine "Baje" su isto tako branitelji. Svi su izrazili želju da svojim pjevanjem sudjeluju na vojno-redarstvenom hodočašću u Lourdes iduće godine.
Misno slavlje završeno je riječima zahvale domaćina vojnog kapelana i dekana vlč. Ante Mihaljevića ocu biskupu, braći svećenicima, zapovjedniku i svim djelatnicima zapovjedništva na potpori. Mi smo svi svjesni da nismo dovoljno dobri nasljedovatelji našega vrhovnog pastira Isusa Krista i našega uzora i zaštitnika vojne kapelanije Svetog Leopolda Mandića, te molimo blagoslov da iz dana u dan možemo biti bolji pastiri kako bi mogli pridonositi kvaliteti i radosti života naše Crkve i našega naroda istaknuo je vlč. Mihaljević. Darko Boban

subota, 10. svibnja 2014.

4. USKRSNI TJEDAN U NAŠOJ ŽUPI:



4. USKRSNA NEDJELJA – NEDJELJA DOBROG PASTIRA
BLAGDAN SV. LEOPOLDA – HODOČASNIČKI DAN
11. 5. 2014.

Današnja je nedjelja je ujedno i nedjelja Dobrog Pastira – molimo za duhovna zvanja župe i Crkve!
Danas nakon večernje sv. mise, u 20:00 sati pozivamo vas na izniman koncert moderne duhovne glazbe – koncert će održati VIS UNITAS – naš župni zbor mladih

12. 5. je blagdan Sv. Leopolda Mandića:
Sv. mise su  samo u župnoj crkvi u 11,00 i 19,00 sati.
Središnju sv. misu blagdana 12. svibnja u 11:00 sati predvodit će msgr. Vlado Košić, biskup sisački. Sve Vas pozivamo u što većem broju!

Od utorka je u našoj crkvi PRIPREMNI TJEDAN ZA OVOGODIŠNJE PRVOPRIČESNIKE:
Prvopričesnici trebaju doći svaku večer na sv misu u 19,00 sati
·        U utorak u 20:00 sati je roditeljski sastanak roditelja prvopričesnika i podjela prvopričesničkih haljina
·        U četvrtak je generalna proba u 17,00 sati
·        U petak je prva sv. ispovijed za prvopričesnike u 18,00 sati

SLJEDEĆE NEDJELJE POD ŽUPNOM MISOM U 10,00 SATI BITI ĆE PRVA SVETA PRIČEST

RODITELJSKI SASTANAK ZA RODITELJE NAŠEG DJEČJEG ZBORA ZA NASTUP NA ZLATNOJ HARFI JE U OVAJ PETAK, 16. 5. U 20,00 SATI1 MOLIMO SVE RODITELJE DA OBAVEZNO DOĐU!

Još ima mjesta za upis vaših misnih nakana za mjesec lipanj! Možete ih upisati u župnom uredu.

Organiziramo župno hodočašće „Putevima Sv. Leopolda i B.D.Marije“
Sastoji se od 4 dana u kojem ćemo svaki dan boraviti u jednom gradu vezanom uz Sv. Leopolda: Posjetit ćemo Maglaj(Svetište Sv. Leopolda), Sarajevo(Briješće-Sv. Leopold), Međugorje(godišnjica ukazanja), Herceg Novi(Rodno mjesto sv. Leopolda) Boku Kotorsku (Gospa od Škrpjela) i Dubrovnik.
Hodočašće će biti od 19. do 22. Lipnja, cijena je 600KN (4 dana put i noćenja, bez prehrane) Prijave primamo u župnom uredu! Za upis je potrebno uplatiti polovinu svote i upisati broj osobne iskaznice ili putovnice

U prizemlju crkve  možete nabaviti novi broj  Glasa Koncila, NOVI BROJ GLASNIKA SV. LEOPOLDA „LJUDIMA PRIJATELJ“  TE MALI KONCIL ZA DJECU. , te knjige, svijeće, krunice i ostale devocionalije posvećene Sv. Leopoldu. Sav prihod od devocionalija ide za obnovu našeg svetišta!