nedjelja, 28. rujna 2014.

26. NEDJELJA KROZ GODINU


28. 9. 2014.

PONEDJELJAK:       Sv. Mihael, Gabrijel i rafael – arkanđeli
                                   Blagdan se svečano slavi u Tvrđi.
UTORAK:                 Sv, Jeronim, prezbiter i crkveni naučitelj
SRIJEDA:                  Sv. Terezija od Djeteta Isusa, djevica i crkvena naučiteljica.
ČETVRTAK:             Sv. Anđeli Čuvari
                                   Pod večernjom sv. misom u 19,00 sati biti će blagoslov djece!

PETAK:                    PREMINUĆE SV. NAŠEG OCA FRANJE ASIŠKOG
Nakon većernje sv. mise u 19,00 sati biti će obred preminuća Sv. Franje Asiškog pod kojim ćemo mi braća franjevci i sestre franjevke franjevačkog svjetovnog reda obnoviti svoje zavjete
-          ponesite svijeće!
Petak je prvi u mjesecu, poći ćemo našim bolesnicima po obiteljima

SUBOTA:                 SVETI FRANJO ASIŠKI – BLAGDAN
                                   Svečano se na razini grada slavi u našoj kapucinskoj crkvi u gradu:                                   – svečanu koncelebriranu sv. misu u 11,00 sati predvodi naš
Nadbiskup, msgr Đuro Hranić.
-          ovdje u našoj župnoj crkvi su sv.mise u 10,00 i 19,00 sati
(nema redovne subotne sv.mise u 8,30 sati!)
Pod večernjom sv. misom biti će zavjetovanje dviju sestara našeg mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda. Pozivamo sve!
Molimo učenike 1., 2. i 3. razreda srednje škole, pripravnike za krizmu, da se poslije sv. mise i kroz ovaj tjedan dođu upisati za župni vjeronauk!
Učenici 3. razreda osnovne škole, pripravnici za sakramenat prve pričesti dobit će upisnice u školi!
VJERONAUK U ŽUPI I SVE ŽUPNE KATEHEZE ZA MLADE I ODRASLE ZAPOČET ĆEMO OD 6. LISTOPADA!

Vani ispred župne crkve možete potpisati peticiju za referendum o promjeni izbornog zakona: biranju zastupnika u sabor osobno, a ne po strankama. Također se možete uključiti i u molitvenu akciju „40 dana za život“ za spriječavanje pobačaja. Više informacija o jednom i drugom pružit će vam vani volonteri, nemojte proči kraj njih a da barem malo ne zastanete i popričate s njima!

Pozivamo sve naše župljane sa invaliditetom i njihove obitelji na SUSRET koji će se za njih održati u Župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Višnjevcu, ulica Josipa Kozarca 103, u nedjelju 12. listopada u 17,00 sati!

Pogledajte također i oglase na plakatima u oglasnoj ploći! U prizemlju crkve  možete nabaviti novi broj  Glasa Koncila,  TE MALI KONCIL ZA DJECU.

subota, 20. rujna 2014.

PROSLAVA BLAGDANA PADRA PIA, 23. RUJNA 2014.


U našem kapucinskom samostanu u Osijeku od danas, 20. 9. pa do 23. 9. održava se TRODNEVNICA ZA BLAGDAN SV. P. PIA IZ PIETRELCINE. 

Program trodnevnice:
- 18:15 - molitva franjevačke krunice
- 18:50 - molitva devetnice sv. Ocu Piu
- 19:00 - Sv. misa sa prigodnom propovijedi
TRODNEVNICU PREDVODI FRA IVICA PETANJAK, novi gvardijan kapucinskog samostana.

 

PROSLAVA SAMOG BLAGDANA P. PIA 23. 9. 2014. UJEDNO JE I SUSRET SVIH BRATSTAVA FRANJEVAČKOG SVJETOVNOG REDA GRADA OSIJEKA - u kapucinskom samostanu:
- 18:15 - molitva franjevačke krunice
- 18:50 - molitva devetnice sv. Ocu Piu
- 19:00 - koncelebrirano euharistijsko slavlje - u zajedništvu sa duhovnim asistentima OFS-a predvodi fra Ivica Petanjak
- 20:00 - susret bratstava OFS-a grada Osijeka i prigodno druženje

25. NEDJELJA KROZ GODINU



21. 9. 2014.

Današnja nedjelja je katehetska nedjelja – pod sv. misom u 10,00 sati zazvat ćemo blagoslov Duha Svetoga za sretan početak školske i vjeronaučne godine, blagoslovit ćemo i učenike prvih razreda koji su od ove godine po prvi puta u školskim klupama.
VJERONAUK U ŽUPI I SVE ŽUPNE KATEHEZE ZA MLADE I ODRASLE ZAPOČET ĆEMO OD 6. LISTOPADA!

Molimo sve naše dosadašnje vjeroučitelje u župi da dođu na sastanak sutra, u ponedjeljak, 22. 9. u 19,30 sati!

Molimo učenike 1., 2. i 3. razreda srednje škole, pripravnike za krizmu, da se poslije sv. mise i kroz ovaj tjedan dođu upisati za župni vjeronauk!
Učenici 3. razreda osnovne škole, pripravnici za sakramenat prve pričesti dobit će upisnice u školi!

Prvo okupljanje naše župne malonogometne ekipe biti će večeras poslije večernje sv. mise! Molimo sve one mladiće koji su se učlanili u nogometnu ekipu da večeras obavezno dođu!

UTORAK:                Sv. Padre Pio iz Pietrelcine:
U našem kapucinskom samostanu u gradu traje trodnevnica za blagdan P. Pia: svaki dan je u 18,15 franjevačka krunica, molitva devetnice i sv. misa.
U utorak, na sam blagdan u samostanu je u 18,15 sati susret svih bratstava FSR-a grada osijeka: molitvu devetnice, sv. misu i susret predvodi fra Ivica Petanjak, novi gvardijan našeg kapucinskog samostana.

KLIKNITE NA RASPORED
DA BI STE GA UVEČALI!
PETAK:         Sv. Kuzma i Damjan, mučenici
SUBOTA:      Sv. Vinko Paulski
Školska godina je počela, potičemo sve vas, djeco i mladi, također redovno i na sv. misu.

Vani ispred crkve možete potpisati peticiju za referendum o promjeni izbornog zakona: biranju zastupnika u sabor osobno, a ne po strankama. Također se možete uključiti i u molitvenu akciju „40 dana za život“ za spriječavanje pobačaja. Više informacija o jednom i drugom pružit će vam vani volonteri, nemojte proči kraj njih a da barem malo ne zastanete i popričate s njima!

Pogledajte također i oglase na plakatima u oglasnoj ploći!

U prizemlju crkve  možete nabaviti novi broj  Glasa Koncila,  TE MALI KONCIL ZA DJECU.

subota, 13. rujna 2014.

24. NEDJELJA KROZ GODINU – UZVIŠENJE SV. KRIŽA



14. 9. 2014.

Današnjom nedjeljom, pozivom naših biskupa, molimo za sve progonjene kršćane te za mir u Ukrajini i Iraku.
Također odlukom HBK sva prikupljena milostinja današnje nedjelje ide za dovršetak izgradnje crkve Gospe hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu.


PONEDJELJAK:      Bl. Djevica Marija Žalosna
UTORAK:                 Sv. Kornelije, papa, i Ciprijan, biskup, mučenici
SRIJEDA:                  Rane Sv. našeg oca Franje
ČETVRTAK:            Sv. Josip Kupertinski, kapucin

Školska godina je počela, potičemo i sve vas, djeco i mladi, na dolazak i na sv. misu.
VJERONAUK U ŽUPI I SVE ŽUPNE KATEHEZE ZA MLADE I ODRASLE POČET ĆEMO NAKON KATEHETSKE NEDJELJE, 21. RUJNA 2014. GODINE.

Stoga, sljedeća nedjelja u našoj biskupiji i župi, 21. rujna, je katehetska nedjelja: pozivamo sve vjeroučenike, posebno učenike prvog razreda osnovne škole, koji su ove godine po prvi puta sjeli u školske klupe, na sv. misu u 10,00 sati pod kojom će biti zaziv duha Svetoga za početak školske i vjeronaučne godine te blagoslov učenika.
Sve srednjoškolce, studente i mlade pozivamo navečer na sv. misu u 19,00 sati.

KLIKNITE NA RASPORED ZA UVEČANJE

Pozivamo sve mladiće koji se žele prijaviti za ovu sezonu za župnu nogometnu ekipu HKMNL da to učine još danas poslije sv. misa u župnom uredu (danas je zadnji dan prijave).

U prizemlju crkve  možete nabaviti novi broj  Glasa Koncila,  TE MALI KONCIL ZA DJECU.

četvrtak, 4. rujna 2014.

ROĐENJE BLAŽENE DJEVICE MARIJE - MALA GOSPA


8. rujna slavimo rođendan toga divnoga Božjega hrama, rođendan Bogomajke, presvete Bogorodice Blažene Djevice Marije. Nju su u Starom zavjetu pretkazali i navijestili Bogom nadahnuti pisci i proroci. Ona ima svoju povijest daleko prije svoga rođenja. Ona je zapisana već na prvim stranicama Svetoga pisma. Nakon pada praroditelja u grijeh Bog im se ukazuje, prekorava ih zbog neposlušnosti i tjera ih iz raja. A zatim Bog sam govori zmiji - zavodniku: "Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu" (Post 3,15). Drugi vatikanski sabor izričito uči da je Marija proročki označena u tome obećanju o pobjedi nad zmijom, a koje bi dano našim praroditeljima pošto su sagriješili (usp. Lumen gentium, br. 55).

Mariju naviješta prorok Izaija kad govori o znaku Emanuela. "Evo, začet će djevica i roditi sina, i nadjenut će mu ime Emanuel!" (Iz 7,14).

Isto tako prorok Mihej, govoreći o nevolji i slavi doma Davidova, kaže: "Zato će ih Jahve ostaviti dok ne rodi ona koja ima roditi" (Mih 5,2).

Drugi vatikanski sabor uči: "S Marijom, uzvišenom kćeri sionskom, poslije dugog čekanja obećanja, ispunjaju se vremena i ustanovljuje se nova Ekonomija, kad je Sin Božji od nje uzeo ljudsku narav, da otajstvima svoga tijela oslobodi čovjeka od grijeha." Marija je Božje remek-djelo, pretkazano unaprijed tolikim slikama, simbolima i usporedbama.

Miris je haljina tvojih kao miris libanski.? Ti si vrt zatvoren, sestro moja, nevjesto, vrt zatvoren i zdenac zapečaćen. Mladice su tvoje vrt mogranja pun biranih plodova: nard i šafran,? mirisna trska met, sa svim stabljikama tamjanovim, smirna i aloj s najboljim mirisima. (Pjesma nad pjesmama 4,10-14)

Na Mariju, Crkva u prenesenom značenju primjenjuje i ove divne Sirahove slike: Uzrastoh kao cedar na Libanu? i kao čempres na gori Hermonu.? Uzrastoh kao palma u Engadu i kao ružičnjaci u Jerihonu. Kao divna maslina u dolini, uzrastoh kao makljen nad vodama. Rasuh miomiris svoj kao cimet i drvo bagremovo, i zamirisah mirisom kao smirna izabrana, kao galban, oniks i stakte, i kao vonj tamjanov u šatoru. Raširih grane svoje kao terebinta, i grane su moje divne i ljupke. Propupah kao trs mladicama ljupkim,? i cvjetovi su moji porod slave i bogatstvu. (Sir 24,13-17)

Velike su starozavjetne žene Debora, Judita, Estera bile također Marijine slike, slike one koja će nam roditi Spasitelja i osloboditelja od zla. Zato nas Crkva danas poziva: "Radosno svetkujmo Rođenje Blažene Marije Djevice: iz nje se rodilo Sunce pravde, Krist Bog naš!" (Ulazna pjesma). To sunce će zasjati siromašnima, neznatnima, potlačenima, onima koji su progonjeni zbog pravednosti. Njezino je rođenje, doista, navijestilo radost cijelom svijetu. Tu radost Crkva danas na Malu Gospu u svom bogoslužju naviješta svijetu. U Pripjevnom psalmu kliče: Radujem se u Gospodinu, radujem! Ja se u tvoju dobrotu uzdam, nek mi se srce raduje spasenju tvome! Pjevat ću Gospodinu koji mi učini dobro, pjevat ću imenu Gospodina Svevišnjega! (Ps 13).

A svoje bogoslužje na današnji dan u popričesnoj molitvi Crkva ovako sažima: "Klicala, Gospodine tvoja Crkva, okrijepljena svetim otajstvima i obradovana Rođenjem blažene Marije Djevice, koja svemu svijetu bijaše nada i zora spasenja

23. NEDJELJA KROZ GODINU



7. 9. 2014.
Današnja nedjelja prva je u mjesecu, molitvena je i sabirna za duhovna zvanja! Svoj prilog za odgoj svećeničkih i redovničkih kandidata možete staviti u škrabicu na izlazu označenu: ZA SJEMENIŠTE. Na svakom Vašem daru od srca zahvaljujemo!

PONEDJELJAK:   ROĐENJE BLAŽENE DJEVICE MARIJE – blagdan
                                   Svečano se slavi u Višnjevcu (pogledajte plakat na izlazu!)
                                   U našoj župi sv. mise su:
Župna crkva u 10,00 i 19,00; u Briješću u 17,00 sati

PETAK:  Presveto Ime bl. Djevice Marije
(svećano se slavi u Donjem gradu u Osijeku, pogledajte plakat na izlazu crkve)
SUBOTA:      Sv. Ivan Zlatousti, biskup i crkveni naučitelj; spomendan

Sutra želimo svim učenicima, vjeručenicima, učiteljima i vjeroučiteljima sretan povratak u školske klupe i početak školske godine!
VJERONAUK U ŽUPI I SVE ŽUPNE KATEHEZE ZA MLADE I ODRASLE POČET ĆEMO NAKON KATEHETSKE NEDJELJE, 21. RUJNA 2014. GODINE.

U utorak je nakon večernje sv. mise redoviti mjesečni susret našeg mjesnog bratstva Franjevačkog reda!
                                  
KLIKNITE NA SLIKU ZA UVEČANJE!
Sljedeća nedjelja je 24. nedjelja kroz godinu, prva je u mjesecu, ujedno je i blagdan UZVIŠENJA SV. KRIŽA.
Svećano se slavi kod naših sestara Sv. Križa u Đakovu!

Biskupi naše HBK odredili su da se sljedeće nedjelje sva primljena milostinja na sv. misama uputi za dovršetak i uređenje crkve Gospe hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu.

Još ima mjesta za vaše misne nakane za mjesec LISTOPAD. Možete ih upisati u župnom uredu.

U prizemlju crkve  možete nabaviti novi broj  Glasa Koncila, NOVI BROJ GLASNIKA SV. LEOPOLDA „LJUDIMA PRIJATELJ“  TE MALI KONCIL ZA DJECU.