subota, 20. prosinca 2014.

RASPORED LITURGIJSKE SLUŽBE U NAŠOJ ŽUPI ZA BOŽIĆNO VRIJEME:



SRIJEDA, 24. XII. – BADNJAK:
·         Sv. mise su: u 6,20 zornica, u 22,00 je misa bdijenja u Briješću
·         U ponoć (00,00) je misa polnočka u župnoj crkvi.
·         Župna crkva će biti otvorena već od 22,30 sati, a od 23,00 sata do ponoći u polnočku će nas uvesti župni zbor mladih božićnim pjesmama, pa svi dođimo već u 23,00 sata u crkvu!

ČETVRTAK, 25. XII. ,BOŽIĆ
– SVETKOVINA ROĐENJA GOSPODNJEG
Zornica u Briješću u 8,30;  župna u 10,00 i večernja u 19,00 sati

PETAK, 26. XII., SV. STJEPAN PRVOMUČENIK
Mise su: u Briješću u 8,30; župna u 10,00 i večernja u 19,00 sati


SUBOTA, 27. 12. 2014.
ZAPOČINJEMO BLAGOSLOV OBITELJI!
OD 27.XII.2014. pa nadalje su sv. mise u župnoj crkvi svaki dan u 19,00 sati.

NEDJELJA,  28.XII. –
BLAGDAN SVETE OBITELJI ISUSA, MARIJE I JOSIPA
Sv. Mise su po redovnom nedjeljnom rasporedu!

SRIJEDA,  31.XII. – STARA GODINA – SILVESTROVO
Sv. misa ZAHVALNICA  je u 17,00 sati
molitva TEBE BOGA HVALIMO i čitanje župne statistike.

ČETVRTAK, 1. 1. 2015. – NOVA GODINA
– SVETKOVINA MARIJE BOGORODICE
Mise su: u Briješću u 8,30 župna u 10,00 i večernja u 19,00 sati



KLIKNITE NA SLIKU
ZA PREGLED MISNIH NAKANA
NEDJELJA,  4. 1. 2015. –DRUGA PO BOŽIĆU
Sv. Mise su po redovnom nedjeljnom rasporedu
– MISA I BLAGOSLOV  VODE U 19,00 SATI

PONEDJELJAK,  5. 1. 2015. –DRUGA PO BOŽIĆU
– MISA I BLAGOSLOV  VODE U 19,00 SATI

UTORAK,  6. 1. 2015.- SVETKOVINA BOGOJAVLJENJA - SVETA TRI KRALJA –  
Mise su: 8,30 u Briješću, u 10,00 i 19,00 u župnoj crkvi

NEDJELJA, 11. 1. 2015. – KRŠTENJE GOSPODINOVO – 
Završetak je Božićnog vremena.
Mise su: 8,30 u Briješću, u 10,00 i 19,00 u župnoj crkvi

4. NEDJELJA DOŠAŠĆA


21. 12. 2014.
 Još sutra, u ponedjeljak i u utorak i srijedu na badnjak su mise zornice u 6,20 sati

SRIJEDA, 24. 12. 2014. – BADNJAK:
Sv. mise su: u 6,20 zornica, u 22,00 je misa bdijenja u Briješću , a u ponoć (00,00) je misa polnočka u župnoj crkvi.
Župna crkva će biti otvorena već od 22,30 sati, a od 23,00 sata do ponoći u polnočku će nas uvesti župni zbor mladih božićnim pjesmama, pa svi dođimo već u 23,00 sata u crkvu!

BOŽIĆ – (ČETVRTAK, 25. 12. 2014.)
Sv. mise su kao u nedjeljom: u 8,30 u Briješću, u 10,00 i u 19,00 u župnoj crkvi

SV. STJEPAN – (PETAK, 26. 12. 2014.)
Sv. mise su kao nedjeljom: u 8,30 u Briješću, u 10,00 i u 19,00 u župnoj crkvi.
Pozivamo Vas na Božićni koncert Pjevačkog društva Sv. Josipa iz Osijeka koji će se održati na Sv. Stjepana u našoj, kapucinskoj crkvi u gradu, navečer u 19,30 sati!

U SUBOTU, 27. 12. 2014. je sv. Ivan Apostol – ZAPOČINJEMO SA BLAGOSLOVOM OBITELJI PREMA SLJEDEĆEM RASPOREDU:
(pročitati PRILOŽENI raspored!)

Sljedeća nedjelja JE BLAGDAN SVETE OBITELJI, ISUSA MARIJE I JOSIPA
Sv. mise su redovno kao svake nedjelje. Poslije večernje sv. mise pozivamo Vas na Božićni koncert kojeg će održati u našoj crkvi naš zbor mladih „Unitas“

Sv. misa od SUBOTE pa kroz svo božićno vrijeme je kroz radni dan I SUBOTOM u 19,00 sati (zbog blagoslova kuća). Nema sv. mise srijedom u Briješću.
Župni ured raditi će samo poslije večernje sv. mise!.

VAŠE MISNE NAKANE - KLIKNITE
·        U prizemlju crkve u predvorju možete nabaviti Glas Koncila, Mali Koncil i zidne i džepne kalendare za sljedeću godinu!
·        Raspored blagoslova i ostale informacije za cijelo Božićno vrijeme moći ćete na Božić uzeti u Božićnom župnom listiću, a nalaziti će se i na župnoj web stranici i na facebooku.

·        Prošle nedjelje Caritasa, zajedno sa akcijom božićne pšenice za siromašne obitelji u našoj župi prikupili smo 7.200 kn, na čemu vam u njihovo ime od srca zahvaljujemo! 
      U ponedjeljak ćemo početi dijeliti božićne pakete hrane obiteljima u potrebi. Zahvaljujemo upravi Žito d.d. i Tvornici ulja Ćepin, posebno gđi Zdenki Ćavar, koji su za naš Caritas darovali brašno, jaja i ulje, Caritasu nadbiskupije na jabukama, te ob. Bašić i Petanjak iz naše župe koji su darovali krumpir.

·        Zahvaljujemo: obitelji Tomić, Petanjak, Jularić i Ankici Brnić koji su ove godine darovali borove za crkvu, kapelu u Briješću i kapucinsku crkvu u gradu.

·        Gospodina Jerka Tomića preporućamo u molitve jer je trenutno teže bolestan.

·        Također zahvaljujemo i članovima župnog zbora koji su pleli prekrasne anđele i kuglice za borove, te mladima koji su izrađivali ukrase koje su prodavali za Caritas. Zahvaljujemo i g. Perici Bekavcu, Peri Ćokljatu, Franji Butoru , Ivici Petanjak, Ljubomiru Viljačkić i Marijanu Andrić koji su ove godine kao i svih prijašnjih godina nesebićno pomagali oko postavljanja borova i božićnih ukrasa. Zahvaljujemo i gradu Osijeku i Mjesnom odboru Cvjetno na financijskoj donaciji i postavljanju kanta za smeće. Nadamo se i dalje dobroj suradnji! Zahvaljujemo i gđi Miri Leko i školskom odboru Briješće na organizaciji prekrasne dječje božićne priredbe u našoj crkvi !

petak, 12. prosinca 2014.

3. NEDJELJA DOŠAŠĆA - NEDJELJA CARITASA



13. 12. 2014.
Danas je nedjelja Caritasa- kada se posebno spominjemo onih koji su u našoj župi i crkvi potrebiti i siromašni i za njih prikupljamo materijalnu pomoć. Svoj prilog možete ostaviti u za to označenu škrabicu na izlazu iz crkve. Na svakom Vašem daru Vam od srca zahvaljujemo!

MISNE NAKANE
U utorak ćemo poći preostalim bolesnicima u staračkom domu „Sunce“ i na Ankin Dvoru, te onima koje ste nam naknadno prijavili.

U srijedu, 17. prosinca započinje i drugi – uži dio došašća – devetnica pred Božić, svaki dan pjevamo tzv. „O-antifone“, a ako do sada još niste sada je prilika da se još više uključite u mise zornice.

U srijedu će biti sv. ispovijed za djecu 5. i 7. razreda O. Š. u terminu kada inaće imaju župni vjeronauk (u 15 i 16 sati)

Ispovijed za studente i radničku mladež je ovu srijedu u konkatedrali u Osijeku u 20,00 sati.

Učenici srednje škole (1. 2. i 3. razred) ovaj tjedan nemaju župni vjeronauk, svi skupa zajedno neka dođu u četvrtak u 20,00 sati kada će za njih biti pokorničko bogoslužje i sv. ispovijed.

U ovaj petak djeca naše župe i O.Š. Briješće priređuju božićni koncert i priredbu
u crkvi u 17,30 sati – svi ste pozvani, dođite, tko pjeva, dvaput moli!

U SUBOTU JE GENERALNO ČIŠĆENJE I POSPREMANJE ŽUPNE CRKVE I KAPELE U BRIJEŠĆU ZA BOŽIĆNE BLAGDANE  – molimo sve vas tko god može da nam dođete pomoći, započeti ćemo ujutro oko 9,00 sati, unaprijed zahvaljujemo!

Kroz ovaj tjedan volonteri našeg župnog Caritasa posjetiti će naše obitelji u župi koji su u potrebi i podijeliti im malo obilnije pakete hrane i ostalih potrepština za Božić.

Sljedeća nedjelja je 4. nedjelja došašća. Sljedeće nedjelje ćemo objaviti i raspored blagoslova Vaših obitelji i domova, koji će biti i u župnom listiću kojeg ćemo Vam podijeliti.

Dolje u vjeronaučnoj dvorani župne crkve možete nabaviti: božićne rukotvorine i ukrase koje su izrađivali naši mladi, božićnu pšenicu za sadnju, kalendare za sljedeću godinu i vjerski tisak. Sav prihod ide za najpotrebnije obitelji u našoj župi!

srijeda, 10. prosinca 2014.

PREMINUO FRA ZVONKO MARIJA PŠAG, KAPUCIN, SKLADATELJ, GRADITELJ SVETIŠTA SV. LEOPOLDA MANDIĆA I PRVI ŽUPNIK ŽUPE SV. LEOPOLDA MANDIĆA U OSIJEKU



Noćas u 00:30 sati u KBC Osijek u 91. godini života preminuo je naš najstariji kapucin, glazbenik i skladatelj, te prvi župnik naše župe Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku - fra Zvonko Marija Pšag.

Životopis

o. Zvonimir Marija Pšag rođen je u Križovljanu Radovečkom 1924. godine u općini Cestica kod Varaždina na slovenskoj granici, u brojnoj obitelji sa sedmero djece, od Josipa i Terezije Pšag.
Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a zatim stupa u kapucinski konvikt Sv. Josipa odakle pohađa poznatu franjevačku gimnaziju u Varaždinu, u kojoj je maturirao 1944. godine. Nakon mature upisuje Bogoslovni fakultet sveučilišta u Zagrebu. Za svećenika je zaređen u zagrebačkoj Dubravi u samostanskoj župnoj crkvi sv. Mihaela 1950. god. Nakon JNA imenovan je za župnika u Dubravi, a zatim postaje gvardijan, voditelj crkvenog zbora, provincijalni definitor i drugo.
Glazbom se počeo baviti kao sjemeništarac pod vodstvom o. Anzelma Canjuge, tada gvardijana kapucinskog samostana u Varaždinu i sigurno najplodnijeg glazbenika u povijesti Hrvatske Kapucinske provincije. U gimnaziji mu je profesor glazbe bio glasoviti o Kamilo Kolb, franjevac.
Fra Zvonko započinje skladati već kao klerik u Varaždinu, tj. U 4., odnosno 8. razredu gimnazije, pod vodstvom o. Anzelma Canjuge, davne 1944. godine. Skladbe su mu prvenstveno duhovnog sadržaja, a ima nešto i svjetovnih. Od 1958. god. surađuje s prof. Vinkom Glasnovićem.
O. Zvonko je 1983. godine-kada je bio premješten na godinu dana u Varaždin - sabrao svoje skladbe pod nazivom: "S pjesmom kroz život - pjevam Tebi Gospodine". Zbirku je izdao kao rukopis 1994. godine u Osijeku u 500 primjeraka.
U Osijeku je od 1967. godine bio profesor, gvardijan i provincijalni definitor, a zatim od osnutka župe sv. Leopolda od 1969. do 1982. župnik i graditelj svetišta sv. Leopolda Mandića.
Do svoje smrti živio je i djelovao u kapucinskom samostanu u Osijeku kao svećenik, propovjednik, ispovjednik, orguljaš i skladatelj.

Poćivao u miru Božjem!

KLIKNITE NA SLIKU ZA UVEČANJE