subota, 29. kolovoza 2015.

22. NEDJELJA KROZ GODINU


1. BLAGDANI U TJEDNU: 
Sv. Grgur Veliki – četvrtak
Sv. Rozalija – petak – crkveni god u Ivanovcu
Prva subota – molitva za svećenička i redovnička zvanja kojih ima i u našoj župnoj zajednici. Neka ih Gospodin blagoslovi i čuva na svojemu putu, a svojoj ih Crkvi podari još više.

2. UVOĐENJE ŽUPNIKA I ŽUPNOG VIKARA U SLUŽBU:
    Obred uvođenja u služnu župnika ali i župnog vikara ima veliko značenje za župnu      zajdnicu koja na taj način dobiva vlastitog pastira ali i nezamjenjivog suradnika župničke službe. Stoga vas pozivamo na zajedništvo kroz molitvu i vlastiti doprinos za izgradnju župne zajednice. Obojica smo radosni zbog vašeg srdačnog prijema te se nadamo da ćemo opravdati vaše povjerenje ali i nadbiskupa koji nam je dodijelio ovu časnu službu u ovoj dragoj zajedici sv. Leopolda. Neka nas sve  dobri Bog blagoslovi!

3. UPIS MISNIH NAKANA ZA RUJAN:

Budući da nas je dvojica svećenika, moći ćete upisati dvije nakane koje će biti služene u dogovoreni dan u našoj župi. Ako jedan svećenik ne bude nazočan na svetoj misi a preuzueo je nakanu, čitat ćemo ju na svetoj misi i moliti, a svećenik će ju toga dana služiti ondje gdje se bude zatekao.

UPIS MISNIH NAKANA KOJE ĆE BITI SLUŽENE IZVAN NAŠE ŽUPE:
Običaj je Crkve da dodijeljuje misne nakane svećenicima koji nemaju vlastitu župu, misionarima, umirovljenim svećenicima i svećenicima u siromašnim krajevima svijeta kako bi se na taj način ostvarivala solidarnost, zajedništvo i povezanost Crkve koja moli za svoje članove. Stoga, vas pozivam da na ovaj način svjedočimo zajedništvo Crkve koja moli i slavi Euharistiju.

4. KRŠTENJE OGLAŠAVA: Tena Lugonja, kći Ivana i Valentine r. Arlović.

5. FSR – MJESEČNI SUSRET je u utorak, 01. rujna,  poslije večernje svete mise.

6. ŽUPNO EKONOMSKO I PASTORALNO VIJEĆE imaju svoje redovite sastanke barem 4 puta godišnje što ćemo i mi činiti u dogledno vrijeme. Ova dva savjetodavna tijela župnika,  jako su važna radi vođenja župne zajednice. o terminu održavanja sastanaka članovi obaju vijeća će biti obaviješteni putem župnih obavijesti, što je ujedno i pozivnica za sastanak. Hvala članovima obaju vijeća na njihovom doprinosu rastu naše župne zajednice.
                                                                                  

nedjelja, 23. kolovoza 2015.

ŽUPNE OBAVIJESTI XXI. NEDJELJA KROZ GODINU



1. BLAGDANU U TJEDNU: 
Sv. Bartol – ponedjeljak
Sv. Monika – četvrtak
Sv. Augustin – petak
Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja – subota
                    – crkveni god u Osijeku 10

2. UVOĐENJE U SLUŽBU ŽUPNIKA:
   
Na današnjoj svetoj misi u 10.00 sati, nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić, uveo je  vlč.       Ivicu Rebića u službu župnika. Kako je župi dodjeljen župski vikar vlč. Dejan Čaplar, to je ujedno bila prigoda da bude predstavljen zajednici koja mu je povjerena prema njegovoj službi. Molimo za obojicu kao i za sve nas, da naša župna zajednica raste u svekolikoj izgradnji.

3. UPIS MISNIH NAKANA ZA RUJAN:

Budući da nas je dvojica svećenika, moći ćete upisati dvije nakane koje će biti služene u dogovoreni dan u našoj župi. Ako jedan svećenik ne bude nazočan na svetoj misi a preuzueo je nakanu, čitat ćemo ju na svetoj misi i moliti, a svećenik će ju toga dana služiti ondje gdje se bude zatekao.

UPIS MISNIH NAKANA KOJE ĆE BITI SLUŽENE IZVAN NAŠE ŽUPE:
Običaj je Crkve da dodijeljuje misne nakane svećenicima koji nemaju vlastitu župu, misionarima, umirovljenim svećenicima i svećenicima u siromašnim krajevima svijeta kako bi se na taj način ostvarivala solidarnost, zajedništvo i povezanost Crkve koja moli za svoje članove. Stoga, vas pozivam da na ovaj način svjedočimo zajedništvo Crkve koja moli i slavi Euharistiju.
  
4. ZAVJETI  fra  LUKE JANKOVIĆA:

Naš župljanin fra Luka Janković, danas slavi svoje prve zavjete u Dominikanskom samostanu u Duborvniku. Želimo mu obilje Božjeg blagoslova i ustrajnost u njegovoj odluci da Krista slijedi kao redovnik. Neka mu u tome pomognu i naše molitve.

5. KRŠTENJE  OGLAŠAVA:
                                                   Franka Birčić, kći Mihaela i Viktorije r. Kovačević;
                                                   Mia Štakić, kći Darka i Ivane r. Svalina.
                             
6. VJENČANJE OGLAŠVAJU:
                                                   Mario Srnović i Ivona Ivanović;
                                                   Ivan Novokmet i Ivana Šarčević.
                                                                                  

petak, 14. kolovoza 2015.

20. NEDJELJA KROZ GODINU



16. 8. 2015.
ČETVRTAK: SV. BERNARD, OPAT I CRKVENI NAUČITELJ
PETAK:          Sv. Pio X, Papa
SUBOTA:      Blažena Djevica Marija - Kraljica

Danom 17. kolovoza 2015. odlukom Hrvatske kapucinske provincije i potvrdom Đakovačko-osiječkog nadbiskupa msgr. Đure Hranića razriješuje se službe župnika dosadašnji župnik župe sv. Leopolda Mandića u Osijeku fra Miljenko Vrabec i službe kapelana fra Dragutin Brezovec, a kapucini napuštaju ovu župu i predaju je na upravu Đakovačko-osiječkoj nadbiskupiji.
Oproštajna sv. Misa hrvatskih kapucina od župljana biti je stoga ove nedjelje, 16. kolovoza sv. Misama u 10.00 i 19.00 sati.
 
Oproštajno druženje župljana od braće kapucina koje organizira mjesni odbor Cvjetno održat će se također ove nedjelje 16. kolovoza u 20,00 sati u dvorani mjesnog odbora u Vijencu lipa. Uz fra Miljenka i fra Dragutina biti će prisutni i ostali bivši župnici ove župe: fra Krešimir Borković i fra Branko Lipša. Pozivaju se svi župljani.

Novim župnikom ove župe od 17. kolovoza postaje vlć. Ivica Rebić, dosadašnji voditelj Nadbiskupijskog Caritasa i upravitelj Nadbiskupskog Vikarijata u Osijeku.
Primopredaja župe obavit će se u ponedjeljak 17. kolovoza u prostorijama župnog ureda.
Susret novog župnika sa župnim suradnicima, župnim zborovima, ministrantima, franjevačkim svjetovnim redom, župnim pastoralnim i ekonomskim vijećem biti će u utorak 18. kolovoza sv. Misom u 19,00 sati i susretom u župnoj dvorani u 20,00 sati. Pozivaju se svi navedeni.

Uvođenje novog župnika vlć. Ivice Rebića u službu biti će u nedjelju, 23. kolovoza pod župnom sv. Misom u 10,00 sati.

Fra Miljenko Vrabec iz Osijeka krajem kolovoza odlazi na novu/staru službu župnika u Svetištu Gospe od Pojišana u Splitu, a fra Dragutin Brezovec ostaje u kapucinskom samostanu u Osijeku iz kojeg će i dalje vršiti službu duhovnog asistenta bratstva Franjevačkog svjetovnog reda u župi sv. Leopolda Mandića.

Svima Vama dragi župljani, mi braća kapucini koji smo vodili ovu župu zahvaljujemo na na svakom vašem dobrom djelu i suradnji koju ste ugradili u ovu župnu zajednicu, neka Vas Gospodin nagradi svojim blagoslovom u svim Vašim životnim prilikama i porebama, a novom župniku, vlć. Ivici Rebiću želimo božji blagoslov i vodstvo u narednom pastoralnom radu!
(u župnoj crkvi čita se zahvala župnika, fra Miljenka)

Sljedeća nedjelja, je 21. nedjelja kroz godinu. Sv. mise su po redovitom nedjeljnom rasporedu.
-         U predvorju donje crkve  možete nabaviti novi broj  Glasa Koncila, TE MALI KONCIL ZA DJECU.

subota, 8. kolovoza 2015.

19. NEDJELJA KROZ GODINU



9. 8. 2015.

Današnja nedjelja je molitvena za duhovna zvanja i sabirna za odgoj svećeničkih i redovničkih kandidata. Svoj prilog možete staviti u škrabicu kod naših ministranata na izlazu iz crkve. Na svakom vašem daru od srca zahvaljujemo!

PONEDJELJAK:       Sv. Lovro, đakon i mučenik
UTORAK:                 Sv. Klara, djevica
PETAK:                     Sv. Maksimilijan Marija Kolbe, franjevca konventualac, mučenik
SUBOTA:                  UZNESENJE BLAŽENE DJEVICE MARIJE - SVETKOVINA
Sv. Mise su kao nedjeljom: U Briješću u 8,30, u župnoj crkvi u 10,00 i 19,00 sati.
Pogledajte raspored hodočašća u Aljmaš na plakatu u oglasnoj ploči na izlazu crkve

U petak ćemo poći bolesnicima u župi, budući da nismo mogli ići ovaj petak.




Kao što već znate mi braća kapucini od 18. kolovoza ovu našu župu predajemo na upravu Đakovačko –osiječkoj nadbiskupiji. Novi župnik ove župe od 18. kolovoza biti će vlć. Ivica Rebić, dosadašnji upravitelj Vikarijata i Caritasa naše Nadbiskupije.

PISMO VJERNICIMA PROVINCIJALA HRVATSKE KAPUCINSKE PROVINCIJE, FRA JURE ŠARČEVIĆA, O PRIMOPREDAJI ŽUPE:  


Predmet: Obavijest vjernicima župe sv. Leopolda B. Mandića:
predaja župe Nadbiskupiji       
                                                                                  Svim vjernicima, župljanima
                                                                                  Župe sv. Leopolda B. Mandića
                                                                                  Ul. Sv. Leopolda B. Mandića 159
                                                                                  31 000  O S I J E K
Draga braćo i sestre,
dragi župljani župe sv. Leopolda B. Mandića u Osijeku VII.
Gospodin Vam udijelio svoj mir i zdravlje!

Kako ste već vjerojatno čuli, mi Kapucini napuštamo župu sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku. U dogovoru s mons. Đurom Hranićem, đakovačko–osječkim nadbiskupom, zaključili smo da se predaja Župe sv. Leopolda izvrši dana 18. kolovoza 2015. Od toga dana župu će voditi župnik kojega će imenovati Đakovačko osječki nadbiskup. Novom župniku želimo puno uspjeha i Božjega blagoslova u njegovu pastoralnom nastojanju za dobrobit naroda Božjega koji mu je povjeren.
Kapitul naše Hrvatske kapucinske Provincije iz 2014. godine, kao najviša vlast u Provinciji, na preporuku Vrhovne uprave Reda, zaključio je da mi napustimo spomenutu župu. Činimo to nerado i teška srca.
Razlog našeg odlaska je nedostatak braće. Posljednjih nekoliko godina umrlo nam je nekoliko braće u punoj snazi, a samo je jedan zaređen prije dvije godine. Novog svećenika, ako Bog dade, imat ćemo tek za godinu ili dvije. Fra Ivica Petanjak je postao krčkim biskupom.
Naša Provincija ima devet samostana i deset župa, a svećenika samo 34, od kojih gotovo deset više nije u stanju djelovati aktivno na župi. Nekoliko njih uopće nisu više u stanju samostalno služiti svetu misu. Dakle, nikako nam nije moguće zadržati sve župe koje su nam trenutno povjerene. Daj Bože da nećemo uskoro morati napustiti još koji samostan i župu.
Stoga vas, dragi vjernici, pozivamo da s razumijevanjem i povjerenjem u svoje stare i nove pastire-župnike, prihvatite ovu tešku odluku i da molite za nova svećenička i redovnička zvanja, jer je i danas žetva velika, a radnika sve manje. Uvjereni smo da se Gospodin, na naše žarke molitve, neće oglušiti!

Naša je želja da se, čim nam bude moguće vratimo u Osijek  u ovu ili neku drugu župu, koju će nam povjeriti Pastir ove mjesne Crkve.
Zahvaljujemo svim dosadašnjim župnicima: pokojnom patru Zvonku Pšagu, fra Krešimiru Borkoviću,  fra Leopold Fodoru, fra Branku Lipši, fra Miljenku Vrabecu i svoj braći kapucinima koji su revno djelovali u ovoj župi od njenoga osnutka do današnjega dana.
Hvala i svima vama, dragi vjernici, koji ste rasli s ovom župom i aktivno sudjelovali u njenom životu i razvoju.
Neka i dalje u svima vama živi duh prijateljstva sv. Leopolda Mandića, duh razumijevanja i crkvenog zajedništva, a Božji blagoslov neka se obilato izlije na sve vas i čitavu župu sv. Leopolda B. Mandića!

Zagreb, 25. srpnja 2015.
Fra Jure Šarčević,
provincijalni ministar OFMCap.
PS!
Neka se ovo pismo pročita na svim misama,  na Veliku Gospu, 15.kolovoza 2015. 

PASTIRSKO PISMO NADBISKUPA ĐAKOVAČKO-OSIJEČKE NADBISKUPIJE, MSGR. ĐURE HRANIĆA, VJERNICIMA O PRIMOPREDAJI ŽUPE:
(kliknite na slike za uvečanje):





 Oproštajna sv. misa nas braće kapucina biti će sljedeće nedjelje, 16. kolovoza, u 10,00 sati, te također i večernja sv. misa u 19,00 sati. Navečer poslije sv. mise u 20,00 sati biti će oproštajno druženje u prostorijama Mjesnog odbora Cvjetno. Sve Vas pozivamo.


Sljedeća nedjelja, je 20. nedjelja kroz godinu. Sv. mise su po redovitom nedjeljnom rasporedu.

-         U predvorju donje crkve  možete nabaviti novi broj  Glasa Koncila, TE MALI KONCIL ZA DJECU.