ponedjeljak, 28. ožujka 2016.

VAZAM - NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEGA



 1.  BLAGDANI  U  TJEDNU:
     Vazmena je osmina izuzetno bogato vrijeme crkvene godine u kojem se s velikom radošću slave spasenjaska otajstva Kristovog pashalnog misterija, radi nas i našega spasenja. Stoga vas draga braćo i sestre pozivam, da radosno slavimo spasenjski događaj i učvrstimo vjeru u naše uskrsnuće!
    Prva subota – molitva za svećenička i redovnička zvanja!

    2.  SRETAN  VAM USKRS,  DRAGA  BRAĆO  I  SESTRE!
     S osobitom radošću svima vama, draga braćo i sestre, želim sretan i blagoslovljen Uskrs! Ovime ujedno želim zahvaliti za molitvu i slavlje Vazmenog trodnevlja svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripravi ili uzeli udjela u slavlju. Neka nas sve blagoslovi milosrdni Gospodin i svojim licem neka nas obasja, kako bismo vidjeli i slavili njegovo i naše proslavljenje.

     3.  IX.  ČETVRTAKA  SV.  LEOPOLDU -  4. četvrtak
     Župa Rođenja BDM iz Višnjevca,  hodočasti 31. ožujka 2016. godine, u naše svetište. Župnik, župni zbor i drugi vjernici koji će hodočastiti, slavit će na predviđeni način svoj četvrtak. Vas pozivam da ih ugostimo na uobičajeni način nakon svete mise; slancima i pićem.

4.  SUSRET  RODITELJA  KRIZMANIKA I  PRVOPRIČESNIKA
     U utorak, 29. ožujka 2016. u 20.00 sati, susret je roditelja PRVOPRIČESNIKA.
     U srijedu, 30. ožujka 2016. u 20.00 sati, susret je roditelja KRIZMANIKA.
     Sve vas dragi roditelji pozivam na ove susrete i želim da se ovi sakramenti slave i žive u našim obiteljima.

5.  JUBILEJSKO  HODOČAŠĆE  OBITELJI je u subotu, 02. travnja 2016. u Đakovu s početkom u 09.15 sati pred katedralom. Program je cjelodnevni. Obitelji koje žele hodočastiti neka se prijave župniku do 31. ožujka 2016.

6.  JUBILEJSKO  HODOČAŠĆE SLIJEPIH I SLABOVIDNIH OSOBA je isto tako u Đakovu, u subotu 02. travnja 2016. Okupljanje je pred katedralom do 09.15 sati. Program je cjelodnevni. Osobe koje žele hodočastiti neka se prijave župniku do 31. ožujka 2016.

subota, 12. ožujka 2016.

5. KORIZMENA NEDJELJA - Obljetnica izbora pape Franje



1.  BLAGDANI  U  TJEDNU:
     Sv. Patrik – četvrtak
     Sv. Ćiril Jeruzalemski – petak
     SV.  JOSIP, ZARUČNIK BDM – subota

2.  VLČ.  DEJAN  ČAPLAR – RAZRIJEŠEN SLUŽBE  ŽUPNOG  VIKARA
     Zbog potreba naše Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Dejan Čaplar, ž. vikar u župi sv. Leopolda Mandića, postavlja se za župnika  župe BDM Kraljice mučenika u Vukovaru. Ovim mu putem od srca zahvaljujem u moje ime i u ime svih naših župljana na marljivom, gorljivom, zauzetom i nesebičnom služenju našoj župnoj zajednici. Grad Heroj je posebno pastoralno polje rada i vrlo zahtjevno, a svojim kvalitetama  može spremno odgovoriti na sve pastoralne izazove i potrebe. Neka ga Gospodin čuva i vodi a zagovor sv. Leopolda štiti na svim njegvim životnim putevima. Filijalna crkva u Bogdanovcima ima sv. Leoplda za nebeskog zaštitnika koji će nas i nadalje povezivati.
    Ovime ujedno pozivam sve članove ŽPV-a i ŽEV-a na oproštajnu večeru u utorak iza večernje svete mise.

3.  CVJETNICA – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE
     Po drevnom običaju Crkve,  posebna se pažnja posvećuje spomenu na svečani ulazak Gospodinov u Jeruzalem, čita se Evanđelje Muke Gospodnje... Pred crkvom ćemo blagosloviti maslinove grančice te ih svečano u procesiji unijeti u crkvu. Maslinove grančice ćemo dobiti na ulasku u crkvu a vaš dar će biti upotrebljen za potrebe župnog Caritasa.

4.  VELIKA  SVETA  ISPOVIJED ZA USKRS će u našoj župnoj zajednici biti u utorak, 15. ožujka 2016. od 10.00 – 11.30 sati i od 17.00 – 19.00 sati. Ispovijed će završiti večernjom svetom misom.  ISPOVIJED BOLESNIKA PRVIM PETKOM, bila je ujedno i ispovijed za Uskrs.

5.  IX.  ČETVRTAKA SV. LEOPOLDU – DRUGI ČETVRTAK
     Župa Osijek 6 – Retfala organizira hodočašće u četvrtak, 17. ožujka 2016. godine.

6.  KRIŽNI PUT je u redovito vrijeme a u utorak moli IV. rz. OŠ a u petak VIII. rz. OŠ. Velika hvala moliteljima koji ujedno mogu biti poticaj  drugima da to isto čine.

7. MINISTRANTSKI  SUSRET  je 18. ožujka 2016. iza večernje svete mise. Svi suradnic i poslužitelji oltara su pozvani.

8.  ŽUPNA  KATEHEZA je u redovito vrijeme.

9. IZRADA  USKRSNIH  ČESTITKI za potrebe župnog Caritasa će biti u organizaciji djece OŠ a za vrijeme župne kateheze u srijedu 16. ožujka 2016. od 16.00 sati. Hvala djeci i župnim katehetama koje će ih animirati.

10. MJESNO  BRATSTVO SV. LEOPOLDA  MANDIĆA – NOVO VIJEĆE
      Nakon izbora, Mjesno bratstvo je dobilo novo vodstvo na čelu s ministrom gosp. Lucijom   Šuljug. Čestitamo novom vijeću i molimo zagovor sv. Leopolda za njihov rad i dalji angažman u  župi.



nedjelja, 6. ožujka 2016.

4. KORIZMENA NEDJELJA - "RADOSNA NEDJELJA"


1.  BLAGDANI U TJEDNU:
     Sv. Pepretua i Felicita – ponedjeljak
     Sv. Ivan od Boga – utorak
    
2.  DEVET  ČETVRTAKA SV. LEOPOLDU
     U četvrtak 10. ožujka 2016. pobožnost vodi župa Osijek 1. Ispovijed počinje od 18.00 sati a pobožnost se završava svetom misom. Iza pobožnosti župnik i njegovi župljani su pozvani na druženje u župnim prostrijama. Stoga molim vas, draga braćo i sestre da pomognemo pri ugošćavanju tako što će žene ispeći slane kolače:perece, kiflice i slično i donijeti taj dan. Hvala vam na svemu što činite za našu župnu zajednicu.

    3.  LEOPOLD  ĆURČIĆ – primanje među kandidate za sveti red
    U subotu, 12. ožujka 2016. u Zagrebu, naš će bogoslov biti primljen među kandidate za sveti red. On je III. godina bogoslovije na KBF u Zagrebu i bit će svećenik Zagrebačke nadbiskupije. Želimo mu svako dobro, Božji blagoslov i zagovor sv. Leopolda Mandića.

4.  KRIŽNI PUT  je u redovito vrijeme.

5.  ŽUPNA  KATEHEZA je prema rasporedu.

6.  NADBISKUPIJSKI KRIŽNI PUT ZA MLADE je u subotu, 12. ožujka 2016. Do sada se prijavilo samo dvoje mladih. Ukoliko još to netko želi, može danas poslije svetih misa.

7.  INICIJATIVA  PAPE FRANJE „ 24 sata za Gospodina“ je bila vrlo dobro prihvaćena na čemu zahvaljujem: bolesnicima i svima vama draga bćao i sestre koji ste sudjelovali u ovoj inicijativi molitvom, čitanjem križnog puta, čitanjem bisblijskih tekstova i drugim. Neka nas sve blagoslovi Milosrdni Otac. Plan ove Papine inicjative mogli ste vidjeti i na web stranici naše župe.

četvrtak, 3. ožujka 2016.

24 SATA ZA GOSPODINA




Inicijativa pape Franje za petak i subotu
4. i 5. ožujka 2016.

Uvod
U Buli „Lice milosrđa“ papa Franjo jepozvao sve crkvene zajednice diljem svijeta da se uključe u program kojeg je nazvao „24 sata za Gospodina“ a traje dva dana, 4. i 5. ožujka 2016. Naša će se župna zajednica pridružiti toj inicijativi te će svoju molitvu, vrijeme i djela milosrđa posvetiti ovoj inicijativi.

A. POHOD BOLESNICIMA ZA PRVI PETAK

Prvim petkom redovito pohodimo 80-tak bolesnika koji se ispovijedaju, prime pričest a poneki i bolesničko pomazanje. Prvim petkom obuhvatimo i druge bolesnike koji se prijave, a nisu u redovitom pohodu i duhovnoj skrbi za bolesnike.
Ovim ćemo prvim petkom potaknuti bolesnike da se i sami pridruže Papinoj inicijativi. To ćemo učiniti na slijedeći način:

1.) Molitva krunice „živi vijenac – živa krunica“
Bolesnici često prikazuju molitvu za sebe, svoje ukućane, župnu zajednicu i za različite potrebe i nakane Crkve. Potaknut ćemo ih da ovoga puta molitvu krunice prikažu za potrebe Svetog Oca a napose zagovoru Milosrdnog Oca za sve ljude koji trebaju Njegovo milosrđe.

2.) Ispovijed i pričest
Neka svoju  svetu ispovijed prikažu za sve one koje ne osjećaju potrebu ispovijedanja i oproštenja a jednoć su postali Božja djeca krštenjem i primanjem drugih sakramenata. U našoj župnoj zajednici postoji  potreba   moliti na ovu nakanu. Preporučiti posebno prvopričesnike i krizmanike da ostanu vjerni Crkvi i nastave svjedočtiti za Krista redovitim kršćanskim životom.

3.) Molitva pape Franje za Jubilej milosrđa
Svim bolesnicima ćemo podijelti navedenu molitvu te ih zamoliti da mole na nakane pape Franje kao  i cijele Crkve. Neka mole posebno za širenje Radosne vijesti, slobodu svim „utamničenima“ i potlačenima kao i povratak vida „svim slijepima“.


B.  POBOŽNOST KRUNICE

U 18.00 sati u župnoj crkvi započet će molitva krunice što predstavlja svojevrstan nastavak krunice koju su ujutro započeli bolesnici, kako je gore navedeno. Neka to bude molitva za sve koji traže Božje milosrđe i život u zajedništvu s Gospodinom.


C. POBOŽNOST  KRIŽNOG  PUTA

U našj župnoj zajednici križni put mole vjerničke skupine a ovoga će petka križni put moliti članovi Franjevačkog svjetovnog reda - Mjesno bratstvo sv. Leopoloda. Posebno ćemo pozvati prvopričesnike i krizmanike kao i druge vjerničke skupine da se pobožnost križnog puta prikaže za sve one koji trpe: bolesnike, rastavljene i ponovno oženjene, mlade koji ne nalaze rješenje svojih problema, obitelji koje trpe zbog svojih članova koji se pomalo udaljuju iz obitelji, sve ovisnike ...

C. SVETA ISPOVIJED

Svetoj ispovijedi posvećujemo posebnu pažnju te stoga svi koji to žele imaju priliku za svetu ispovijed prije svete mise kao i u neko drugo doba koje vjernicima odgovara. Napose želimo svima posvjestiti potrebu ispovijedanja jer ona može biti i lijek u duhovnom razgovoru kojega trebaju vjernici koji nisu samo opterećeni teškim grijesima.

D. SVETA MISA S PRIGODNOM PROPOVIJEDI

Redovito slavlje svete mise nakon molitve križnog puta u korizmi, posebno posvećuje razmatranju ili uvodnim mislima u svetoj misi, Kristovoj muci radi nas i našega spasenja. Pokajnički čin ćemo prilagoditi današnjem slavlju i inicijativi pape Franje, a homiliju temi milosrđa. Misli za propovijed ćemo crpsti iz Bule „Lice milosrđa“.
Poslije pričesti ćemo meditativno moliti Molitvu pape Franje za Jubilej milosrđa.

E. KLANJANJE PRESVETOM OLTARSKOM SAKRAMENTU

Poslije svete mise pozvat ćemo sve prisutne vjernike da ostanu u klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu.
1.) Za vrijeme klanjanja ćemo čitati prigodne svetopisamske  tekstove o Božjem milosrđu a između čitanja ćemo pjevati prikladnu pjesmu.
2.) Članovi FSR-a će predmoliti časoslov te potaknuti prisutne na molitvu časoslova.
Klanjanje ćemo završiti svečanim blagoslovom.
3.) Pozvati vjernike da u svojim domovima nastave molitvu i voditi duhovne razgovore sa članovima svojih obitelji.
Važno nam je da se ova inicijativa nastavi u našim obiteljima koje su pomalo izgubile dar zajedništva ili se brigom za vremenita dobra „kućna Crkva“ našla u svojevrsnoj krizi. Posebni naglasak stavljamo na obitelji koje ove godine imaju prvopričesnike i krizmanike.


D. TJELESNA DJELA MILOSRĐA

Već smo prije najavili akcije Caritasa DJOS a napose „Blaženije je davati nego primati“ i „Dječja košarica-2016“  te ćemo i nadalje pozivati vjernike da nastave darivati za našu braću i sestre u potrebi. Napose ćemo inicirati molitvu za povećanje nataliteta u našoj domovini kao i potrebe svih na rubu društva. Možda je  ovo i prigoda animirati vjernike za članostvo u župnom Caritasu.

Zaključak
Papinu inicijativu „ 24 sata za Gospodina“ ćemo zaključiti jutarnjom svetom misom u subotu. Članove Schőnstattskog pokreta ćemo zamoliti za molitvu poslije svete pričesti.


Ivica Rebić, župnik