subota, 24. prosinca 2016.

BOŽIĆ - ROĐENJE GOSPODNJE



1.  BLAGDANI U  TJEDNU:
     Sv. Stjepan Prvomučenik – ponedjeljak
     Sv. Ivan, apostol i evanđelist – utorak
     Nevina dječica – srijeda – kod jutarnje mise blagoslov djece
     Sveta Obitelj Isusa, Marije i Josipa – petak
     Misa zahvalnica – Tebe Boga hvalimo - svršetak građanske godine 2016.

2.  ŽUPNIKOVA  BOŽIĆNA  ČESTITKA – pročitati čestitku

3.  BLAGOSLOV  VODE  I BLAGOSLOV  OBITELJI
     Na blagdan sv. Stjepana ćemo blagosloviti vodu na misama u Briješiću i župnoj crkvi.
     Blagoslov obitelji je prema rasporedu kojega još uvijek možete uzeti poslije svetih misa. Početak blagoslova je u 09.00 sati, iza jutarnje mise. Unaprijed zahvaljujem obiteljima koje će svećenike primiti na ručak tj. na jelo poslije blagoslova u predviđnoj ulici.

4.  KRŠTENJE  OGLAŠAVA:  Ivana Pintarić, kći Tomislava i Marine r. Korenički.
                                                      Gabriel Dorić, Ivana i Dijane r. Brkić.




ŽUPNIKOVA  BOŽIĆNA  ČESTITKA

„ Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu.“ (Heb 1,1)

Draga braćo i sestre,
stvarateljska Božja riječ nije ostala vječno zarobljena u krilu Božjem i nije ograničena ničim niti uvjetovana ljudskim željama, nego se sebedarno izlijevala od samih početaka Božjeg promisla, kada je stvorio biće na svoju sliku i priliku; čovjeka, u kojeg je zaljubljen i vječno u potrazi za njim.

Ta je ista, Božja riječ, bila poticaj patrijarsima i prorocima kao i svim ljudima dobre volje da, u svojem ograničenom izričaju, iskažu i uzvrate ljubav svome Stvoritelju. A čovjekova riječ, koja je ograničena svim što je ljudsko, katkada griješno a katkada uzvišeno,  jest  neprocjenjivo vrijedna,  jer Bog ljubi čovjeka i osluškuje njegov glas za zajedništvom i milosrđem.

Bog se raduje našem odgovoru kada je on izričaj našega srca i naše duše kroz razumljive i nesebične geste ljubavi prema svima koji su potrebni naše blizine.
To je najizvrsniji dijalog između Boga koji govori i čovjeka koji je željan  Božje riječi, sluša ju i daje svoj odgovor Bogu kroz riječi radosti, mira i ljubavi.

O, sretna li čovjeka, od kojega Bog nikada ne odustaje komunicirati,  iako se ljudske riječi mogu smatrati kao prašina ili pljeva koju vjetar raznosi.
Konačno nam je u ove blage i svete dane, Bog progovorio u svome Sinu – Riječi, vječnoj i neprolaznoj Istini, pravome Miru i potpunoj Radosti.
Želim  vam, draga braćo i sestre, čestitati svojom ljudskom riječi; „Čestit Božić i Isusovo porođenje!“

Ujedno želim zahvaliti svima koji su se pripremali na blagdan Božića; svetom ispovijedi, sudjelovanjem u slavlju zornica, brigom i ljubavlju prema braći u potrebi, vrijednim malim zorničarima, kao i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u župnoj  pripravi za Božić.
Neka Vječna Riječ, rođena od Oca, raspali ljubav u nama prema našoj župnoj zajednici koja treba rasti u svekolikom napretku.


O svetkovini Božića, 2016. Godine.


Ivica Rebić, župnik

nedjelja, 18. prosinca 2016.

4. NEDJELJA DOŠAŠĆA



1.  BLAGDANI  U TJEDNU:
     Badnjak – Adam i Eva – subota

2.  VELIKA  BOŽIĆNA  ISPOVIJED, utorak, 20. XII 2016.
     Zornica je toga dana u redovito vrijeme!
     Ispovijed je od 10.00 – 12.00 sati i od 16.00 – 18.00 sati. Sve vas draga braćo i sestre   pozivam a napose djecu i mlade da se i na ovaj jako važan način pripravimo za Božić.

3.  KONCERT I DUHOVNA PRIPRAVA PRIJE POLNOĆKE od 23.15 – 23.45 sati
     Odbor za pastoral mladih i Župni zbor mladih organiziraju koncert i duhovnu pripravu prije polnoće u župnoj crkvi. Sve vas pozivam da se pjesmama i meditacijama pripravimo za svetkovinu Božića.

4.  PLNOĆKA – LITURGIJSKO PJEVANJE animiraju Župni mješoviti zbor i KUD Leopold Osijek. Hvala vam, draga braćo i sestre što i na ovaj način uljepšavate dolazak i rođenje Sina Božjega.

5.  BETLEHEMSKO  SVIJETLO  je u našoj župi na zornici u utorak, 20. XII 2016. a donjet će ga članovi izviđačkog društva „Suncokret“ iz  Čepina. Ponesite sa sobom lampione kako biste svijetlo mogli prenijeti u svoje obitelji.

6.  ŽENIDBENI  NAVJEŠTAJ: Dino Skender i Matea Romić.

7.  NAGRADE  VRIJEDNIM  ZORNIČARIMA će biti podijeljene za vrijeme zornice na Badnjak. Čestitamo vrijednim malim zorničarima koji su svjedočili da im je priprava za rođenje Kristovo jako važna.

8.  BOŽIĆNI  KONCERT  PODRUČNE  O.Š. BRIJEŠĆE je u ponedjeljak 21. XII 2016. u 17.00 sati u našoj župnoj crkvi. Sve vas pozivam i jako se radujem tom događaju te  ujedno zahvaljujem svima koji su ga pripremali kao i izvođačima. Na njemu će sudjelovati oko 130 djece. Lijepa priprava za Božić!

9. VANJSKA  RASVJETA  OKO  CRKVE  dar je Grada Osijeka te ovom prigodom srdačno zahvaljujem gospodinu gradonačelniku Ivici Vrkiću. Hvala i gosp. Hrvoju Barišiću koji je prihvatio ovaj naš projekt dok je bio na čelu Vijeća M.O. Cvjetno. Projekt  je inicirao gosp. Zdravko Jukić, na čemu mu srdačno zahvaljujem.

10.  BOR  PRED  CRKVOM da je obitelji Jandre i Marije Mihaljević na čemu im srdačno zahvaljujem. Prilika je da ga okitimo te time ujedno ukrasimo ulaz u crkveni prostor.

11.  DAROVE  ZA POTREBE MISIJSKOG RADA  ĐURĐICE  BLAŽEVIĆ ćemo prikupljati na poslije svetih misa na blagdan sv. Stjepana. Unaprijed zahvaljujem na svemu što ćemo činiti za nju i one kojima ona bude pomagala.

12.  MISNICA, ALBA I STOLA  je dar obitelji Troha  Mandice, na čemu im srdačno zahvaljujem. Misnica je svečana i bijele je boje. Neka ih Bog blagoslovi. Obitelj se nedavno, iz Županje, doselila u našu župu.

13. ADVENTSKA  DUHOVNA  OBNOVA  ZA  LIJEČNIKE u Vikarijatu 21. XII 2016. u 19.00 sati. Obnovu će voditi dr. Krešimir Šimić. Svi liječnici, koji to žele, pozvani su!



ponedjeljak, 12. prosinca 2016.

3. NEDJELJA DOŠAŠĆA - "RADOSNA NEDJELJA" - NEDJELJA CARITASA



1.  BLAGDANI  U  TJEDNU:
     Sv. Lucija – utorak
     Sv. Ivan od Križa – srijeda
     Bl. Drinske mučenice – četvrtak

2.  VELIKA  BOŽIĆNA  ISPOVIJED,  20. prosinca 2016. – utorak
     Ispovijed počinje od 10.00 – 12.00  sati te od 16.00 – 18.00 sati. Svi ste pozvani na ispovijed toga dana ili prije zornica kao i nedjeljnih svetih misa.

3.  BLAGOSLOV  OBITELJI
     Od 28. prosinca 2016. počinje blagoslov obitelji prema rasporedu koji će biti objavljen preko internetskih stranica župe ali i na listiću kojega ćete dobiti poslije svetih misa od slijedeće nedjelje.

4.  „ KOLAČ  DARUJEM  SRCEM  “ – projekt župnog Caritasa
     Volonteri župnog Caritasa će prikupljati kolače u nedjelju 18. prosinca 2016. iza svetih misa. Svi koji žele darovati kolače neka ih donesu u nedjelju a volonteri će ih prihvatiti i podijeliti potrebitima. Hvala vrijednim volonterima i svima vama koji podržavate njihove inicijative.

5.  „ DJEČJA  KOŠARICA „ - Centar za dijete u Osijeku
     Hrana, higijenske potrepštine, odjeća i obuća za djecu do 3. godine života, prikupljat će se za potrebe korisnika Centra za dijete. Tko želi nešto darovati to može učiniti poslije zornica ili u uredovno  vrijeme.

6. PRIJAVE  SUDIONIKA  SUSRETA  HRVATSKE  KATOLIČKE  MLADEŽI  - VUKOVAR 2017.
     Mladi, koji žele sudjelovati na susretu, trebaju se prijaviti u župnom uredu a kotizacija je 30,00 HRK  po osobi. Zadnji rok prijave je do 10. veljače 2017.

7.  KATEHEZE  ZA  MLADE  -  SUDIONIKE  SHKM  VUKOVAR 2017.
     Mladi koji žele sudjelovati na ovom susretu, trebaju sudjelovati na katehezam, koje su priprava za susret. Kateheze počinju u siječnju 2017. godine.
    
8.  BOŽIĆNA  ISPOVIJED  BOLESNIKA
     Sveta ispovijed za bolesnike će biti 13. i 14. prosinca 2016. godine. Bolesnike koje redovito ispovijedan ne treba posebno prijavljivati.

9.  LUKNO – BRIGA VJERNIKA ZA MATERIJALNE POTREBE  CRKVE
     Hvala vam draga braćo i sestre što i na ovaj način brinete za potrebe Crkve, a napose u ovo vrijeme darivanja! MILOSTINJA SA  ZORNICA će nam koristiti za podmirenje jednog dijela režijskih troškova. Hvala vam na darovima i neka vas dobri Bog blagoslovi.

10. KATOLIČKI  KALENDARI
     Kalendare možete kupiti u župnom uredu ili poslije svetih misa. Ove smo godine nabavili malo više kalendara jer je potražnja prošle godine bila veća.

11. VJERSKI  TISAK
     Samo se jedna osoba prijavila za godišnju pretplatu na vjerski tisak tj. za Glas Koncila. Kako smo najavljivali, do 18. prosinca 2016. se možete još prijaviti a onda ćemo otkazati primanje onima koji se nisu prijavili.


subota, 3. prosinca 2016.

2. NEDJELJA DOŠAŠĆA


1.  BLAGDANI  U  TJEDNU:
     Sv. Barbara – danas
     Zimski kvatreni tjedan
     Sv. Nikola - utorak
     BEZGRJEŠNO  ZAČEĆE BDM – četvrtak – zaštitnica Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu
    
2.  GOSPA  OSJEČKA –  DEVETNICA - SAMOSTAN  FRANJEVACA  U  TVRĐI
     Pozivam vas sve draga braćo i sestre na hodočašće Gospi Osječkoj, 06. XII 2016. u 18.00 sati  na slavlje svete  mise koju animira naša župna zjednica. Pola sata prije svete mise predvodimo krunicu!

3. „ KOŠARA  SOLIDARNOSTI  ZA  BRAĆU  U  POTREBI“
    Hvala vam za darove koje nesebično dajete za našu braću u potrebi. Hvala vam što se
    košara svako jutro puni vašim darovima pažnje i ljubavi. Bog vas blagoslovio.

4.  „ BOŽIĆNA  PŠENICA“ – projekt Župnog Caritasa
     Od danas možete dobiti Božićnu pšenicu koju će iza svetih misa dijeliti naši volonteri župnog Caritasa a vaš dar će biti korišten za potrebe siromašnih. Hvala vam za sve što činite za našu braću u potrebi. Sv. Lucija neka vam pomogne da i vaša „pšenica ljubavi“ bude kruh za one koji vas okružuju.
    
5.  UPIS  MISA  ZA  SIJEČANJ  2017.  GODINE, 11. prosinca 2016.
     Od nedjelje 11. Prosinca 2016.  ćemo upisivati misne nakane za siječanj 2017. godine.

6.  „NEDJELJA  CARITASA“, 11. prosinca 2016.
     Tjedan posvećen molitvi, brizi i solidanosti za siromašne počinje od danas a završava u nedjelju 11. XII 2016. kada i milostinja toga dana ide u korist braće u potrebi. Danas će volonteri Župnog Caritasa podijeliti koverte a za vrijeme zornica ćemo animirati djecu da u prigodne kasice daju svoj dar. Kasice mogu ponijeti u školu te animirati cijeli razred. Bilo bi lijepo da ukrase kasicu, jer ćemo najljepšu kasicu, staviti na naš facebook!

7.  ĐURĐICA  BLAŽEVIĆ IDE U MISIJE U REBULICA DEL ECUADOR – JUŽNA  AMERIKA
     Naša župljanka Đurđica Blažević, 26. XII 2016. godine, putuje u Ecuador na rad u jednoj od misijskih postaja. O tome što će raditi i kako predviđa njezin boravak, reći će nam na svetoj misi u 10.00 sati. Želimo joj sretan put, ugodan i plodonosan boravak a dobri Bog neka ju blagoslovi i zagovor sv. Leopolda čuva. Sretno, draga Đurđice!

8.  „ IZRADA  BOŽIĆNIH  UKRASA – TEHNIKOM  QUILING“
     Naš kateheta i župni dopisnik Lovro Kladarić  će imati dvije radionice s djecom viših razreda OŠ, srednjoškolcima i starijima, koji to žele. Prva radionica je u srijedu  07. prosinca 2016. u 16.00 sati a druga je 14. prosinca 2016. Prikupljena sredstva od prodaje uradaka će se koristiti za potrebe župnog Caritasa. Neka Bog blagoslovi ovu inicijativu kao i druge hvalevrijedne inicijative.

9.  SOCIJALNA  TRIBINA  U  VIKARIJATU u utorak, 06. XII 2016. u 19.30 sati s temom: „Kome je upućen socijalni nauk Crkve?“