četvrtak, 10. listopada 2013.

Proslavljen spomendan sv. Franje i 310. godina dolaska kapucina u Osijek

Marin Srakić: Zahvalimo Gospodinu za milosti udijeljene po kapucinima! 

Središnjim euharistijskim slavljem 4. listopada u 11 sati kojega je predvodio mons. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru, u koncelebraciji četrnaest redovnika i svećenika u osječkoj je kapucinskoj crkvi sv. Jakova proslavljen je spomendan sv. Franje Asiškog i 310. obljetnica dolaska prvih kapucina u Osijek. 

Svečanosti je prethodila trodnevnica, koju je vodio fra Mate Logara, župnik župe sv. Ante Padovanskog u Šuici u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji, koji je tijekom tjedna koji je prethodio blagdanu kapucinima održao duhovne vježbe. Domaćin fra Miljenko Vrabec, gvardijan Kapucinskoga samostana sv. Jakova srdačnom dobrodošlicom zahvalio je svima.

Msgr. Srakić je, čestitajući prisutnim franjevcima svih triju redova  blagdan utemeljitelja sv. Franje Asiškog, istaknuo da današnje promišljanje vodi u Asiz, kamo se uputio papa Franjo, i vraća u Osijek, grad kapucina. „Pođimo zajedno s mnoštvom vjernika u Asiz koji se pridružuju Svetom Ocu papi Franji koji je odlučio poći u grad svetoga Franje, čije je ime uzeo da po uzoru toga velikoga sveca Crkve i svijeta, ne samo simbolično označi nova vremena u koja želi uvesti i voditi Crkvu, nego da je stvarno obnovi po uzoru na sveca svih vremena, asiškog siromaha, Franju, obnovitelja Crkve. Ovih dana novinari pišu o tom posjetu Franjo pohađa Franju, a drugi još bolje Franjo se vraća Franj. Danas je Asiz ukrašen cvijećem, slikama, panoima i zastavama. Asižani dočekuju Papu s parolom: Dobro nam došao, Franjo, Sretno nam se vratio Franjo! Do sada je devetnaest papa posjetilo Asiz, ali nijedan od njih ne onako kako ga posjećuje papa Franjo. Papa će imati u dvanaest sati jedanaest susreta! Doista, vrijedi pridružiti se duhom tom veličanstvenom i dirljivom događaju.

Drugi pravac vodi nas, ili bolje rečeno vraća nas u Osijek, grad kapucina. Ti sinovi svetoga Franje 310 godina plodno djeluju u ovome gradu. Kroz tri stoljeća bili su ispovjednici ne samo ovoga grada, nego i cijele okolice. Svojom jednostavnošću i siromaštvom okupljali su oko sebe i svoga samostana vjernike ne samo Osijeka nego i Podravine, Baranje i Đakovštine. Zahvalimo Gospodinu za sve milosti koje je udijelio našoj Crkvi po ovoj zajednici koja je u eklezijalno-crkvenom duhu svetoga Franje djelovala u našoj biskupijskoj zajednici, priskačući u pomoć gdje god je to trebalo. Molimo ujedno Gospodina i poglavare kapucinskog reda da ona i nadalje to ostane“, uvodno je kazao predslavitelj. U homiliji je Srakić istaknuo: „Iako se čini da današnje društvo ne primjećuje duhovne vrijednosti o kojima govori Evanđelje, ipak je osjetljivo na poruku sv. Franje koji pomaže da otkrijemo radost ljubavi prema Bogu, ljudima i stvorenjima.“ Rečeno je i kako sv. Franjo odvajanjem od zemaljskih stvari uranja u nebeske; Gospodinov je beskućnik i za njega je siromaštvo najviša
plemićka titula; jedan je od onih svetaca koji ne poznaju zalaza, dakle, i svetac je našega stoljeća; zaljubljenik u Boga i ljude kojima, uzdižući se iznad granica, rase i religija, preporuča evanđeosku poruku; smatrao je „Svetu Rimsku Crkvu jedinim putem spasenja za sve“; zaljubljenik je u prirodu; duboki kršćanski pjesnik čija je „Pohvala stvorovima“ pravo remek djelo, rekao je Srakić, potičući sabrane na vjernost kršćanskomu pozivu koji „nije neka uspomena iz djetinjstva ili mladosti nego trajno življenje“.


Na svečanoj su misi suslavili svećenici: Ivica Rebić, Mato Gašparović, Robert Jugović i Drago Marković; te redovnici: Miljenko Vrabec, Stjepan Novoselec, Mate Logara, Marek Srzejna, Zoltan Dukai, Paul Karim, Igor Andrijević, Shtjefen Dodes, Nedjeljko Golubar i Mirko Varga Ljubić, dok su ispovijedali Krešimir Borković i Dragutin Brezovec. Slavlje je nastavljeno druženjem redovnika, svećenika osječkih dekanata i gostiju uz trpezu u samostanu. Kapucinima posebno dragi trećoredac, msgr. Marin Srakić je posjetio kapucina i glazbenika fra Zvonka Mariju Pšaga. Fra Miljenko je msgr. Marinu zahvalno darovao novoizašlu knjigu „Povijest franjevaštva“, objavljenu 2013. u suizdanju Hrvatske kapucinske provincije Sv. Leopolda Bogdana Mandića i Kršćanske sadašnjosti.



Nema komentara:

Objavi komentar

Upišite ovdje komentar!