O nama

Župa sv. Leopolda Bogdana Mandića Osijek 7
Pogledaj gdje se nalazimo: https://goo.gl/maps/VFREJ 
Ostale poveznice o nama: http://about.me/leopoldmandic
______________________________________________________________________________/>

Na jugozapadnom obzorju grada Osijeka, okružena zelenim livadama i zlatnim poljima uz njihanje ponosnih stoljetnih platana izvila je u drugoj polovici prošloga stoljeća svoje gnijezdo današnja župa sv. Leopolda B. Mandića – župa Osijek 7.

Tada je ovo područje grada Osijeka pripadalo župi sv. Josipa Radnika u Industrijskoj četvrti. Zalaganjem župnika msgr Nikole Kerčova nekadašnji đakovački biskup Msg.r Stjepan Bauerlein je 16. XII. 1968. ovdje osnovao novu župu Bezgrešnog Začeća Bl.DJ.M. Župa je otvorena 1. siječnja 1969. godine i to je njezin rođendan. Župna zajednica je imala 270 katoličkih obitelji s oko 1000 vjernika.

Kad je 2. svibnja 1976. godine tadašnji papa Pavao VI. proglasio blaženim Leopolda Bogdana Mandića, župa je dobila današnjeg zaštitnika i svoje ime. Župa je povjerena franjevcima – kapucinima. Njezin prvi župnik je bio još živući O. Zvonko M. Pšag.

Početno je ovdje na livadi bila mala siromašna kapelica. Gradnja današnje crkve počela je u svibnju 1971. g. (3. V.) na zemljištu koje su darovale časne sestre Usmiljenke sv. Vinka Paulskog, koje su ovdje imale svoju kućicu, livade i polja (salaš). Crkva je uglavnom dovršena 1989. g. kad ju je 30. srpnja posvetio tadašnji đakovački biskup Ćiril Kos.

To je PRVA ŽUPA I PRVA CRKVA I SVETIŠTE U SVIJETU koja nosi ime sv. Leopolda B. Mandića, najvećeg sveca u Katoličkoj Crkvi zadnjeg stoljeća. On je bio svećenik, franjevac – kapucin, Hrvat iz Herceg Novog, poznati ispovjednik u Padovi i veliki molitelj za jedinstvo kršćana istoka i zapada. Umro je u Pdovi 30. VII. 1942. godine.

Ova župa i crkva je već od 1976. g. pa sve do domivinskog rata bila najpoznatije i gotovo jedino hodočasničko Svetište sv. L. Mandića u Hrvatskoj, posebno u njezinom istočnom dijelu.


Sama crkva je na katu, jednostavnog modernog izgleda. U unutrašnjosti se ističe velik mozaik sv. Leopolda i moćnik sa kostima sveca. Može primiti oko 1500 vjernika.

Sama pak župa obuhvaća nekoliko naselja: Briješće, Livana, pustare Ankin Dvor i Šeper pustaru te najveće i središnje Cvjetno naselje u kojemu je i sama crkva i župni pastoralni centar.

Od 2001. godine u podosta udaljenom naselju Briješće pomalo se uhodava novi pastoralni centar u tamošnjoj negdašnjoj staroj školi koju je Ministarstvo prosvjete RH darovalo župi.

Zadnjih godina ovdje su svoja obiteljska gnijezda savile mnoge obitelji pridošle iz srijemskih krajeva (Gibarac, Šid, Novi Slankamen) i Bosanske Posavine pa je župna zajednica brojčano osjetno povećana na oko tisuću obitelji s oko 3,5 tisuće vjernika. Župljani su različitog radnog usmjerenja: od poljoprivrede pa do visoko školskih zanimanja.

Od njezina osnutka, ovom župom i svetištem upravljaju braća kapucini Hrvatske kapucinske provincije iz Osiječkog kapucinskog samostana.

Središnja godišnja svečanost je 12. svibnja i nedjelju poslje, kad se uz brojne iz mnogih krajeva pridošle hodočasnike slavi zaštitnik župe i crkve sv. L. B. Mandić.

Nije mnogo kapucina bilo župnicima ove župe, ali je svatko od njih ovdje ostavio trajni neizbrisiv trag. Prvim župnikom, od njezina osnutka i posvete crkve 1968. godine, imenovan je fra Zvonko Marija Pšag, istaknuti hrvatski kapucin, skladatelj i orguljaš, danas najstariji kapucin u Hrvatskoj u svojoj 90-toj godini života.
U osamdesetim i devedesetim godinama prošlog stoljeća župnikom je bio fra Krešimir Borković, poznati vjeroučitelj i okupljatelj mladih.
Od 2008. pa do 2011. godine župničku službu ove župe obnaša fra Branko Lipša, za čijeg se župnikovanja ovo svetište značajnije obnavlja i uređuje, a od 2011. godine župnikom ove župe i upraviteljem svetišta imenovan je fra Miljenko Vrabec, koji je na ovu službu došao iz grada Splita, zavjetnog marijanskog svetišta Gospe od Pojišana.

Hrvatska kapucinska provincija želi u ovom svetištu uvijek iznova obnavljati i oživljavati štovanje sv. Leopolda Mandića - sveca pomirenja kršćanskog istoka i zapada, jer se i ovo svetište upravo nalazi na takvom mjestu gdje se na krajnjem istoku naše domovine dodiruju kršćanski istok i zapad. Jedna je zanimljivost vezana uz sadašnjeg župnika: rođen je i u franjevce kapucine otišao u istoimenoj župi Sv. Leopolda Mandića u Zagrebu - Dubravi, gdje se danas nalazi centralni samostan i uprava hrvatskih kapucina.

1 komentar:

  1. Dragi župniče Miljenko, hvala Vam što ste nas danas, kao i svake druge nedjelje, svojom iskrenom i predanom službom, potakli da budemo vjerom i ljubavlju bogatiji ljudi. Zaista smo blagoslovljeni Vašim dolaskom u župu!

    OdgovoriIzbriši

Upišite ovdje komentar!