subota, 11. listopada 2014.

ZAPOČINJE GODINA POSVEĆENOG ŽIVOTA!
alt

2015. GODINA - GODINA POSVEĆENOG ŽIVOTA PDF Ispis E-mail

Prema Papinoj odluci, 2015. godina određena je da bude Godina posvećenog života. Predloženo je da započne početkom listopada ove godine, o obljetnici objavljivanja Konstitucije Lumen gentium. Službeni početak bio bi obilježen svečanom misom u Bazilici sv. Petra u Rimu, 21. studenoga ove godine, a službeni završetak  21. studenoga 2015., o 50. obljetnici objavljivanja Dekreta Perfectae caritatis.
Tom prigodom, krajem veljače, na Papinskom sveučilištu "Urabniana" predstavljena je okružnica pod naslovom: "Radujte se!". Namijenjena je upravo osobama posvećenog života i predstavlja duhovni hodogram ususret Godini posvećenoga života.
 

altTri su cilja Godine posvećenog života:
Prvi je "sa zahvalnošću se spomenuti nedavne prošlosti", počevši od Drugoga vatikanskog sabora i, 50. obljetnice koncilskoga dekreta Perfectae caritatis o obnovi posvećenog života.
Drugi je cilj "s nadom prigrliti budućnost", sa sviješću da kriza kroz koju prolazi društvo i sama Crkva dotiče u punini i posvećeni život. Ta se kriza ne smije shvatiti "kao predsoblje smrti, nego kao kairos, prava prigoda za duboki rast, a s time i za nadu potaknutu sigurnošću da posvećeni život nikada neće moći nestati iz Crkve, jer ga je želio sam Isus kao neizostavan dio svoje Crkve".
Treći je cilj Godine posvećenog života "sa strašću živjeti sadašnjost", a to podrazumijeva zaljubljenost, istinsko prijateljstvo, duboko zajedništvo. To je upravo ono što "čini lijepim život tolikih muškaraca i žena koji zavjetuju evanđeoske savjete i iz bližega slijede Krista u tom životnom staležu". (ika/gk)
Biblijski temelj okružnice, (Iz 66,10-14 i Iz 40,1-2), sažet je u dvije ključne riječi: Radujte se! i Utješite! Riječi su to koje se često ponavljaju u trenutcima krize, žalosti i neplodnosti, kako bi se naglasilo ono što Bog čini u svojoj moći: ponovo daje smisao i puninu života, preobražava, otvara nova obzorja nade. Bog od Jeruzalema i od svih nas čini radost jer oslobođeni straha možemo biti proročanstvo radosti i utjehe u svijetu. U ovome je ljepota posvećenoga života: odgovor je na poziv ljubavi u radosti pozitivnog odgovora vjernosti. Papa Franjo ovom okružnicom poziva da se zaustavimo na radosti trenutka kada nas je Isus pogledao. Iz toga susreta proizlazi služenje Crkvi, siromašnima, svijetu; nositi muževima i ženama našega vremena Božju utjehu, svjedočiti milosrđe. Pozvani smo izaći i susresti ljude, biti služitelji zajedništva i kulture susreta.

Nema komentara:

Objavi komentar

Upišite ovdje komentar!