nedjelja, 24. ožujka 2013.

CVJETNICA - nedjelja muke Gospodina našega Isusa Krista - POČETAK VELIKOG TJEDNA

Današnjom nedjeljom započinje tjedan slavljenja Muke Gospodina našega Isusa Krista, ili kako ga nazivamo - Veliki tjedan

 Naše korizmeno vrijeme pokore i duhovne priprave ulazi tako kroz ovaj tjedan u završnu i odlučujuću fazu! Ako još nešto u svome životu da sada ipak nismo uspjeli malo popraviti, sada je čas....
Kroz ovaj tjedan od nedjelje Cvjetnice i u našoj župi ćemo se na poseban način pripremati:

  • U ponedjeljak je još u konkatedrali u gradu s početkom u 20,00 sati pokorničko bogoslužje i sv. ispovijed za studente!
  • U utorak je u 18,30 sati (prije večernje sv. mise) je pobožnost KRIŽNOG PUTA - ovaj posljednji križni put u korizmi predvode naši KRIZMANICI I MLADEŽ NAŠE ŽUPE
- nakon sv. mise (u 19,45) je u utorak također i sv. ispovijed za sve srednjoškolce, krizmanike i mlade 

U četvrtak započinje SVETO VAZMENO TRODNEVLJE:

VELIKI ČETVRTAK: MISA VEČERE GOSPODNJE
Kod ovog misnog slavlja slavimo posljednju Isusovu večeru: pozvani smo Gospodinovu stolu, kojemu je on nekad pozvao svoje apostole.
Za vrijeme te večere Isus je izgovorio veliku ZAHVALNU MOLITVU vazmene večere: Nema zajedništva bez zahvaljivanja,bez iskazivanja hvale njemu, stvoritelju i spasitelju.

Te je večeri Isus više puta uputio svojim apostolima ove riječi:
“LJUBITE JEDAN DRUGOGA KAO ŠTO SAM JA LJUBIO VAS!” Nema zajedništva s Kristom ako kršćanska zajednica nije prisno povezana u služenju svim ljudima. Te iste večeri je Isus ustanovio sakrament svoga TIJELA i svoje KRVI. To je oporuka koju nam je ostavio uoči svoje smrti.
Svaku euharistiju, a euharistiju ove večeri posebno slavimo spominjući se svega što je Isus za nas učinio: njegova života, smrti i uskrsnuća. Odstranimo iz svoga srca sve što unosi podvojenost. Pomirimo se međusobno, zamolimo Božje oproštenje, kako bismo mogli što dostojnije slaviti ova otajstva i primiti onoga koji nas je do kraja ljubio.

OVE VEČERI SLAVIMO USTANOVLJENJE SV. EUHARISTIJE!

SLUŽBA BOŽJA U NAŠEM SVETIŠTU: 28. OŽUJKA 2013:
u 19,00 sati: Misa Posljednje večere, obred pranja nogu apostolima,
Misu predvodi fra Miljenko Vrabec, župnik
od 20,30 - 24,00 sata:  KLANJANJE PRED PRESVETIM U TIŠINI:
(od 20,30 do 21,30 predvode ga članovi župnog zbora, Franjevačkog svjetovnog reda i pastoralnog župnog vijeća, od 21,30 do 22,00 sata predvode ga Apostoli i župni suradnici, od 22,00 do 23,00 predvode ga mladi suradnici, ministranti i čitaći)
Crkva je otvorena cijelo vrijeme, dođimo i provedimo neko vrijeme u molitvi pred Gospodinom!

VELIKI PETAK: KLANJANJE KRIŽU

Kristov smrtni dan i dan posta i nemrsa. Dan koji nema misnog slavlja, ali ima vlastito liturgijsko zborovanje. Liturgijska boja je kao i za mučenike, crvena.
Ulaz na bogoslužje je u tišini: pred oltarom svećenik klekne ili se prostre u tihoj molitvi. Služba riječi je na uobičajen način. Evanđelje, koje se čita ili pjeva s podijeljenim ulogama, jest Muka po Ivanu, koji u smrti na križu gleda Gospodinovo uzdignuće.

Poslije nagovora slijedi pjevana Sveopća molitva vrlo stara oblika, iz 4. stoljeća. Od 7. stoljeća uključeno je u bogoslužje klanjanje križu, a potječe iz Jeruzalema. Donosi se prekriven križ, koji se u tri stupnja razotkriva; ili se pred oltar donosi otkriven križ, koji u ophodu tri puta zastaje. Kod svakog stupnja ili zastoja pjeva se antifona: “Evo drvo Križa...” i odgovor zajednice: “Dođite, poklonimo se!” uvijek višim glasom. Pred oltarom slijedi klanjanje križu. Za to vrijeme pjevaju se prijekori.
Od srednjeg vijeka na to slijedi pričesno slavlje s hostijama od večernje mise Velikog Četvrtka, a od 1956. pričestiti se mogu svi sudionici, a ne samo svećenik. Poslije toga Presveto se iznosi iz crkve kao znak da je Crkvi ugrabljen njezin Zaručnik.
OBREDI VELIKOG PETKA, 29. ožujka 2013:
u 19,00 sati: Velikosvećenička molitva i Muka Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu
Obred klanjanja križu
STROGI JE POST I NEMRS!

VELIKA SUBOTA: CRKVA SE MOLI PRED KRISTOVIM GROBOM I IŠĆEKUJE NJEGOVO USKRSNUĆE

Velika Subota je Dan Kristova otpočinka u grobu, drugi dan vazmenog trodnevlja. Po starom običaju, iako više nije propisano, dan strogog posta. Crkva u molitvi kod groba čeka Gospodina. Oltar ostaje nepokriven, misa se ne slavi niti se pričešćuje. Tako Crkva ulazi u vazmeno bdjenje.


VAZMENO BDIJENJE:
Vrhunac i središte vazmenoga (uskrsnoga) slavlja je noć između Velike subote i nedjelje (Uskrsa). Od ranijih kršćanskih vremena to je „noć bdijenja“, a sveti Augustin ovo bdijenje naziva “majkom svih bdijenja“ (lit. viglija). Do šestoga stoljeća, na sam dan „današnjega Uskrsa“, nije bilo euharistijskoga slavlja jer je centralno slavlje Vazma bilo u noći. Vazmeno bdijenje završilo je svečanom vazmenom Euharistijom.

U ovoj se noći liturgijski proslavlja cjelokupna povijest našega spasenja. Obred u noći počinje „Službom svijetla“. Bogoslužje počinje pred crkvom blagoslovom ognja na kojem se pali uskrsna svijeća. Oganj nas podsjeća na Duha Svetoga po kojem je Marija Djevica začela Isusa Krista i po kojem je sve stvoreno. Po istom Duhu Krist je propovijedao Evanđelje i okupio Crkvu. U obredu „Službe svijetla“ najvažniji je čin procesije sa zapaljenom uskrsnom svijećom koja označava Svjetlo svijeta – Isusa Krista.

Noćašnja „Služba riječi“ ima 9 svetopimskih čitanja (nekad ih je bilo 12) u kojem se postupno govori o svim važnijim Božjim djelima učinjenih za čovjeka, a posebno svečanim i jakim naglaskom na stvaranju novoga čovjeka po Uskrsnuću Krista - „Krsna služba“, to jest dijeljenje sakramenata kršćanske inicijacije (krsta i Potvrde) katekumenima, te obnova krsnih obećanja svih članova skupljene zajednice vjernika. Konačno, slijedi svečana Euharistija kod koje katekumeni prvi puta blaguju Tijelo i Krv uskrsloga Gospodina.

Na koncu noćašnjega slavlja je uobičajeni blagoslov jela, što je također simbol uskrsloga Krista naše „duhovne hrane“. Mise na sam dan Uskrsa (prve vazmene nedjelje), kao i preko čitave godine, uvijek su u znaku VAZMENOG BDIJENJA. Crkva, kao Zaručnica Kristova, u bdijenju i molitvi čeka puninu Njegova dolaska.
SLUŽBA BOŽJA 30. ožujka 2013:
Crkva je otvorena za posjet Božjem grobu cijeli dan
od 8 - 19 sati. Otvara se ponovno u 22,00 sata.
u 23,00 sata je Vazmeno bdijenje, hvalospjev uskrsnoj svijeći, obnova krsnih obečanja i krštenje katekumena
PONESITE SVIJEĆE, ZAŠTIĆENE ŠTITNICIMA! Lijepo bi bilo da ponesete svoju vlastitu KRSNU SVIJEĆU koju su Vaši roditelji upalili prilikom vašeg krštenja, (ako je još imate) ili krsnu svijeću koju ste Vi upalili na dan krštenja svojega djeteta, jer ih palimo ponovno na novoj Uskrsnoj svijeći i time obnavljamo svoja krsna obečanja!

USKRS - 31. ožujka 2013:
Dan je Vazma, Kristova Uskrsnuća, za kojeg smo cijelu noć bdjeli i molili u noći sa subote na nedjelju!
Sv. mise: u 8,30 u Briješću; u župnoj crkvi u 10,00 i u 19,00 sati.
blagoslov jela je na kraju jutarnjih misa 

Isti je raspored sv. misa i sutradan na USKRSNI PONEDJELJAK.

Nema komentara:

Objavi komentar

Upišite ovdje komentar!