utorak, 12. ožujka 2013.

Osječka pretpremijera dokumentarnog filma o Tomislavu Janku Šagi-Buniću

Dokumentarni film „Tomislav Janko Šagi-Bunić, pokoncilski teolog i mislilac 21. stoljeća – dijalog: drugog puta nema“ pretpremijerno je prikazan u Osijeku 12. ožujka u donjogradskoj sinagogi (Evanđeoskoj pentekostnoj crkvi). Autor i scenarist filma Augustin Bašić, urednik i utemeljitelj prve redakcije religijskog programa Hrvatske televizije te autor nekoliko dokumentarnih filmova, uvodno je pojasnio kako zahvaljujući sudjelovanju 23 sugovornika različitih profila HRT-ov film prozveden 2013., u trajanju 41minute, ujedinjuje i uvezuje pedesetak godina stvaranja Tomislava Janka Šagi-Bunića, kojega je poznavao osobno te kao autora čije je knjige sve pročitao.

Nakon prikazivanja, fra Miljenko Vrabec, gvardijan Kapucinskog samostana u Osijeku, župnik i upravitelj Svetišta Sv. Leopolda Bogdana Mandića, srdačno je čestitao zaslužnicima za autentično portretiranje „kapucina i profesora koji je ostavio pečat na sve generacije, ostao upamćen po majici s otiskom Mt 25,40 (Isusova pouka „Što učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste) koju je nosio na sebi i dijelio mladima te iznimno po svojoj veličini u jednostavnosti“. Budući je pretpremijera održana u povodu 40. obljetnice Evanđeoskog teološkog fakulteta Osijek u Hrvatskoj, koji je 2006. dr. Šagi-Buniću i dr.Josipu Turčinoviću posthumno dodijelio „Ekumensku povelju za promicanje ekumenizma, međuvjerskog dijaloga i tolerancije“, rektor ETF-a prof. dr. Peter Kuzmič izražavajući dobrodošlicu i zahvalnost naglasio je kako Šagi-Bunić „živi u sjećanju, ne samo po živoj intelektualnoj misli i pokoncilskom Saboru, nego i kao čovjek u duhu franjevaca kapucina“, pripominjući da je Šagi-Bunić u više navrata bio dragim gostom u Osijeku, desetljećima je surađivao s pok. osječkim župnikom Mirkom Novakom, a o Šagi-Buniću mogao bi kazivati i fra Zdenko Tenšek.

Augustin Bašić, autor i scenarist dokumentarnog filma „Leopold Mandić-ekumenski svetac“, otkrio je želju da se njegov sljedeći film, ako doživi, zove „Pater Šagi –svetac“. „Radeći na filmu htio sam objasniti raspoloženje toga vremena. O nekim događajima film prvi puta javno govori i njime sam htio istaknuti teološku dimenziju koja se isprepliće od početka do kraja“, kazao je autor, popraćen pljeskom odobravanja i čestitanja za originalnu uspješnicu. Film je ostvaren zahvaljujući stručnom konzultantu i naratoru kapucinu dr. fra Anti Barišiću, producentu Drašku Vrgoču te nazočiteljima pretpremijere - redatelju Nevenu-Mihaelu Dianeževiću te suradnici Petri Pajdaković Šebek. Kroz niz sugovornika i svjedoka pokoncilskog vremena, predstavljen je vizionar hrvatske duhovnosti otvorenoga duha za dijalog, ekumenizam i afirmativno djelovanje u društvu, graditelj civilizacije ljubavi i teolog obnove Crkve na zasadama Drugog vatikanskog koncila.

Prvi kadrovi vode u rodno mjesto Brodarovac kraj Varaždina, gdje je Šagi-Bunić rođen (2. veljače 1923., umro 21.srpnja 1999.), a priču počinje kapucin fra Anto Barišić, koji govori o izvrsnom čovjeku, odličnom teologu: „U svakom trenutku me oduševljavao, dojmio me se njegov neumorni rad na svim područjima“. O širitelju koncilskog duha u Crkvi u Hrvata svjedoče Šagi-Bunićevi školskih kolege fra Bonaventura Duda i 89-godišnji fra Zvonko-Marija Pšag (kapucin u Osijeku), sestra Dragica, brat fra Bono Zvonimir Šagi, osobni tajnik zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera mons. Vladimir Stanković, kršćanski teolog i suradnik dr. Peter Kuzmič, muftija Ševko Omerbašić, bivši profesori na KBF-u Zagrebu i Sarajevu, akademik, književnik, filozof, predstavnici Srpske pravoslavne crkve... Sugovornici podsjećaju na nezaobilazni Glas Koncila kojemu je Šagi-Bunić jedan od osnivača i gdje objavljuje prvi tekst, kako je na Koncilu bio osobni teolog nadbiskupa Šepera te zaslužnost za pokretanje časopisa i Centra za koncilska istraživanja, dokumentaciju i informacije „Kršćanska sadašnjost“. Premijerno prikazivanje filma o teologu i misliocu 21. stoljeća na HTV-u očekuje se za Uskrs.
Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

Nema komentara:

Objavi komentar

Upišite ovdje komentar!