četvrtak, 26. rujna 2013.

U Kapucinskom samostanu u Osijeku svečano proslavljen spomendan sv. Oca Pija



Molitve uz oltar sa svečevom fotografijom
Molitve uz oltar
sa svečevom fotografijom
propovijednik devetnice i blagdana,
fra Dragutin Brezovec
U kapucinskoj crkvi sv. Jakova, apostola, u Osijeku je svečanim euharistijskim slavljem 23. rujna proslavljen spomendan kapucina sv. Oca Pija iz Pietrelcine. Na taj je blagdan posebno slavilo mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda pri kapucinskom samostanu jer je ono posvećeno Sv. Ocu Piju iz Pietrelcine. Pod sv. misom blagdana četvorica novaka u tom mjesnom bratstvu položila su svoje prve zavjete.




Svečanosti je prethodila molitva franjevačke krunice sv. Oca Pia tijekom trodnevnice koju je, od 20. do 23. rujna, vodio fra Dragutin Brezovec, duhovni asistent OFS-a, razmatrajući odabrane misli sv. Pija - čovjeka molitve i bratstva, nadaleko poznatog ispovjednika i čovjeka euharistije. Na svečev spomendan, ujedno 45. godišnjicu smrti (23. rujna 1968., San Giovanni Rotondo), fra Dragutin je predvodio svečano večernje euharistijsko slavlje uz suslavljenje fra Miljenka Vrabeca, gvardijana Kapucinskoga samostana sv. Jakova u Osijeku, dok je na orguljama svirala č.s. Justina Lacković, a pjevanje animirala č.s Margareta Nikolić iz Družbe Marijinih sestara. U propovijedi je Brezovec istaknuo svečevu misao: „Na tom svijetu nitko ništa ne zaslužuje! Gospodin je prema nama dobrostiv i njegova beskonačna dobrota sve nam daje zato jer nam sve oprašta“      
  
Sv Misa i potpuno ispunjena crkva

O. Pio je u svojoj ljubavi podnosio bol, patnju, nosio je stigme, izgarao za bližnjega. U svojoj ljubavi, u izgaranju za bližnjega rađa se ideja o izgradnji bolnice u Italiji, nazvane „Kuća za ublažavanje boli“. Inzistirao je da, pored stručnosti, osoblje koje će ondje raditi mora imati visoke moralne i duhovne kvalitete, a u trpećem bolesniku gledati Krista... Iz njegovog životopisa može se puno upoznati čovjek ispovjednik kojemu je misa duhovno središte, a mnogo toga zapisano je u „365 misli Padra Pia“ koje preporučujem za čitanje i razmišljanje te da osjetimo milosti ponovnog ispovijedanja i živimo puninu života s Kristom. On je svakodnevno molio, upoznajte tog molitelja koji je imao istančan psihološki osjećaj za današnje vrijeme. Molite i mir zadobijte.“


Novozavjetovana braća i sestre
u mjesnom bratstvu OFS-a "Padre Pio"
sa svojim duhovnim asistentima,
fra Dragom i fra Miljenkom
Na spomendan Oca Pia i svog nebeskoga zaštitnika Mjesno bratstvo OFS-a - kapucini Osijek (jedno od četiriju Osječkog područnog bratstva OFS-a sv. Antuna Padovanskog Franjevačkog svjetovnog reda) obogaćeno je novozavjetovanima. Tijekom mise su zavjetovani: Ruža Barišić, bračni par Sanda i Denis Škala te Miljenko Anić. Oni su, obnavljajući svoja krsna obećanja, obećali evanđeoski život zavjetujući se „živjeti u svjetovnom staležu, kroz godinu dana živjeti Evanđelje Isusa Krista u Franjevačkome svjetovnom redu opslužujući njegovo Pravilo“. Zavjetovanje je, u ime Crkve i OFS-a, primila zamjenica ministra sestra Marija Barić. 


Poslije mise, u dvorani kapucinskog samostana, održan je tradicionalan susret i druženje mjesnih bratstava OFS-a grada Osijeka.



Tekst i fotografije: Nevenka Špoljarić/fra Miljenko Vrabec

Nema komentara:

Objavi komentar

Upišite ovdje komentar!