subota, 7. prosinca 2013.

BLAGDAN BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM OVE GODINE SLAVIMO 9. PROSINCA, U PONEDJELJAK!

Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije je katolička dogma, koja tumači da je jedinstvenom Božjom povlasticom, Blažena Djevica Marija očuvana od svake mrlje istočnoga grijeha od trenutka svoga začeća. Također, Marija nije bila lišena milosti posvetne, već je bila puna milosti dobivenih od Boga i živjela je život posve bez grijeha.

Često se zamjenjuje s doktrinom, kada je Marija začela Isusa, radi se o dvije različite pojave. Prema dogmi, Marija je začeta na normalni biološki način, ali njenu dušu je stvorio Bog u vrijeme njenog začeća. Blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, slavi se 8. prosinca. Ove godine pada u nedjelju, a nedjelje došašća su liturgijski jače od ostalih blagdana i dana, stoga se proslava blagdana ove godine iznimno seli na 9. prosinca, u ponedjeljak!

Blagdan je utemeljio papa Siksto IV. 1476. g. Dogmu je svečano proglasio, papa Pio IX. u poslanici "Ineffabilis Deus", 8. prosinca 1854. g. Katolička Crkva vjeruje da dogma ima potporu u Bibliji. Arkanđeo Gabrijel nazvao je Mariju kao "punu milosti", a crkveni oci nazivali su Mariju - Blaženom Djevicom. Prema katoličkoj teologiji, Marija je morala biti posve bez grijeha, da bi mogla začeti Isusa.
Ovu dogmu je potvrdila i sama Blažena Djevica Marija prilikom ukazanja u Lurdu, kada se Marija blaženoj Bernardici Soubirous predstavila "ja sam Bezgrešno Začeće".

Nema komentara:

Objavi komentar

Upišite ovdje komentar!