ponedjeljak, 12. svibnja 2014.

Proslavili smo blagdan Sv. Leopolda Mandića

OSIJEK (TU) – Blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića (12. svibnja) svečano je proslavila Župa svetoga Leopolda B. Mandića u Osijeku, koja ove godine slavi 45 godina postojanja gdje je i Leopoldovo svetište. Središnje blagdansko euharistijsko slavlje u zajedništvu s vjernicima, redovnicima i svećenicima predvodio je mons. Vlado Košić, sisački biskup, koji je u homiliji istaknuo, po uzoru na svečev život, važnost svete ispovijedi, ekumenizam, hrvatsko domoljublje i njegovanje prijateljstva. Sabrane na slavlju pozdravio je fra Miljenko Vrabec, župnik i gvardijan Kapucinskoga samostana u Osijeku, zahvalivši za doprinos u duhovnim pripravama i misnim slavljima te je svima zaželio živu vjeru kakvu je imao svetac, a na kraju mise posebno čestitao biskupu Košiću na polaganju doživotnih zavjeta (4. svibnja) u zajednici Franjevačkoga svjetovnog reda.
Nakon mise brojni vjernici pozdravili su prvoga župnika župe-svečarice kapucina Zvonka Mariju Pšaga, koji je ušao u devedesetu godinu života. Blagdanskom slavlju, uveličanom pjevanjem župnoga zbora, prethodila je trodnevnica od 8. do 10. svibnja uz vodstvo Marinka Barbiša, upravitelja Svetišta Majke Božje Goričke iz Baške na Krku, dok je na "Hodočasnički dan" (11. svibnja) središnjim misnim slavljem predsjedao mons. Luka Marijanović, kanonik đakovačkog Prvostolnog kaptola.
Večernji koncert duhovne glazbe „Tebi slavu pjevamo“ na uočnicu blagdana je održao župni VIS
Unitas oduševivši mladalačkom izvedbom i slavljeničkim repertoarom. Obljetnici i srebrnom jubileju posvete crkve prethodila je i šira duhovna priprava započeta 13. ožujka molitvenom devetnicom „Devet Leopoldovih četvrtaka“ tijekom koje su do 8. svibnja vjernici s redovnicima iz Osijeka i okolice molili pred relikvijarom sv. Leopolda, potom slavili večernje mise te sudjelovali u euharistijskom klanjanju.
Uoči euharistijskog slavlja, mons. Vlado Košić obratio se vjernicima: „Dragim Osječanima koji su u župi Sv. Lepolda Bogdana Mandića čestitam blagdan, ali i svim Osječanima jer je ovo svetac koji nas spaja i
meni je drago što sam danas ovdje. Poznajem od djetinjstva kapucine... Još kao dijete sam se družio s njime, čitao njegove životopise, zavolio tog malog sveca koji je bio tako pun Boga i toliko skroman i u ispovijedi i u svojim odnosima s ljudima ižarivao Božju blizinu. Želim da i Osijek, Slavonija kao i čitava Hrvatska doživi svoje preporođenje, novu stranicu nakon mnogih teških ratnih stradanja, a onda i poratnih teškoća i sadašnje krize u kojoj se nalazi propadanje sela, poljoprivrede i na žalost industrije, ali to je prije svega zbog urušavanja morala i zbog loših vođa koji nas ne vode iz ljubavi nego zbog sebeljublja, a često to je i veliki problem u Hrvatskoj. Nadamo se i želimo i po zagovoru sv. Lepolda moliti za bolju budućnost i čitavu Domovinu, koje se on nikada nije stidio, ostao joj vjeran i u Italiji do zadnjeg dana svog života, a i moliti osobito za ovu lijepu ravnu Slavoniju u kojoj svoju ulogu trebaju preuzeti mlađi i školovani ljudi."
Nevenka Špoljarić
 

Nema komentara:

Objavi komentar

Upišite ovdje komentar!