ponedjeljak, 12. svibnja 2014.

Proslavljen Dan vojne kapelanije Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku

PDF
Ispis
OSIJEK (TU)
- Biskup Juraj Jezerinac 12. svibnja predvodio je svečano euharistijsko slavlje kojim je obilježen Dan vojne kapelanije "Svetog Leopolda Bogdana Mandića" i zaštitnika Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" (ZZOD) u Osijeku. Uz vojne i policijske kapelane, slavlju su nazočili zapovjednik ZZOD brigadir Blaž Beretin, načelnik policijske uprave Osječko-baranjske Milan Baričević, te djelatnici zapovjedništava i uprava koje djeluju na području grada Osijeka. Zapovjednik ZZOD-a brigadir Beretin pozdravio je nazočne, izrazio dobrodošlicu i svim djelatnicima čestitao svetkovinu rekavši kako je Sveti Leopold bio poznat po nastojanju oko jedinstva kršćana i ljubavi prema svakom čovjeku, a njegova ljubav neka bude nadahnuće i trajni uzor nama kao pripadnicima oružanih snaga.
Biskup Jezerinac se zahvalio, srdačno pozdravio sve nazočne rekavši kako nam je Crkva proglašenjem Svetog Leopolda Bogdana Mandića svetim dala uzor življenja i zagovornika, pa neka nam to i bude, posebno pripadnicima ove vojne kapelanije, te je ovo misno slavlje prikazao posebno za branitelje koji su dali svoje živote kako bi mi živjeli i tu žrtvu itekako cijenili.
"Današnje evanđelje je divna poruka svima nama, posebno narodnim i vjerskim pastirima, a izraziti primjer jednog takvog dobrog pastira vidimo u Leopoldu Mandiću, kojemu je bila želja ne samo sačuvati vjeru kod vjernika nego i dovesti u krilo Crkve one koji joj ne pripadaju. Ono po čemu je najviše poznat jest njego ispovijedanje u Padovi gdje mu se i danas nalazi grob. Dolazili su mu mnogi ljudi na Svetu Ispovijed, različite dobi i zvanja. Bio je poput Isusa pravi pastir duša, spreman do kraja se žrtvovati za povjerene mu duše. Sveti Leopold Mandić pokazuje nam u čemu je smisao života: upoznati Boga Isusa Krista, njemu služiti, da budemo nalik na dobrog Pastira bez obzira na zvanje", rekao je u homiliji biksup.
Također je istaknuo kako je poruka sv. Leopolda Mandića vojnicima da svoj vojnički posao obavljaju predano, nesebično, a u cilju stvaranja mira i izrastanja u čovječnosti, te da sve što rade čine s ljubavlju, ne gledajući na uloženu žrtvu, svjesni da će zbog toga primiti od Boga nagradu. "Sveti Leopold Mandić postao je duhovnim divom, iako je bio malena rasta. Želim svima vama da budete nalik na dobrog pastira, veliki duhom i otvorenima za sva nadahnuća na koja nas Duh Sveti potiče. Neka nam Sveti Leopold Mandić bude zagovornikom da to i ostvarimo", istaknuo je u propovijedi biskup Jezerinac.
Misno slavlje svojim pjevanjem uveličala je pjevačka skupina "Baje" iz Ivanovca  uz vodstvo vlč. Andrije Vrbanića župnika župe Svete Rozalije u Ivanovcu. Vlč. Vrbanić je u razdoblju od 1991-1995. godine bio dušobrižnik branitelja, a i većina članova pjevačke skupine "Baje" su isto tako branitelji. Svi su izrazili želju da svojim pjevanjem sudjeluju na vojno-redarstvenom hodočašću u Lourdes iduće godine.
Misno slavlje završeno je riječima zahvale domaćina vojnog kapelana i dekana vlč. Ante Mihaljevića ocu biskupu, braći svećenicima, zapovjedniku i svim djelatnicima zapovjedništva na potpori. Mi smo svi svjesni da nismo dovoljno dobri nasljedovatelji našega vrhovnog pastira Isusa Krista i našega uzora i zaštitnika vojne kapelanije Svetog Leopolda Mandića, te molimo blagoslov da iz dana u dan možemo biti bolji pastiri kako bi mogli pridonositi kvaliteti i radosti života naše Crkve i našega naroda istaknuo je vlč. Mihaljević. Darko Boban

Nema komentara:

Objavi komentar

Upišite ovdje komentar!