četvrtak, 3. ožujka 2016.

24 SATA ZA GOSPODINA
Inicijativa pape Franje za petak i subotu
4. i 5. ožujka 2016.

Uvod
U Buli „Lice milosrđa“ papa Franjo jepozvao sve crkvene zajednice diljem svijeta da se uključe u program kojeg je nazvao „24 sata za Gospodina“ a traje dva dana, 4. i 5. ožujka 2016. Naša će se župna zajednica pridružiti toj inicijativi te će svoju molitvu, vrijeme i djela milosrđa posvetiti ovoj inicijativi.

A. POHOD BOLESNICIMA ZA PRVI PETAK

Prvim petkom redovito pohodimo 80-tak bolesnika koji se ispovijedaju, prime pričest a poneki i bolesničko pomazanje. Prvim petkom obuhvatimo i druge bolesnike koji se prijave, a nisu u redovitom pohodu i duhovnoj skrbi za bolesnike.
Ovim ćemo prvim petkom potaknuti bolesnike da se i sami pridruže Papinoj inicijativi. To ćemo učiniti na slijedeći način:

1.) Molitva krunice „živi vijenac – živa krunica“
Bolesnici često prikazuju molitvu za sebe, svoje ukućane, župnu zajednicu i za različite potrebe i nakane Crkve. Potaknut ćemo ih da ovoga puta molitvu krunice prikažu za potrebe Svetog Oca a napose zagovoru Milosrdnog Oca za sve ljude koji trebaju Njegovo milosrđe.

2.) Ispovijed i pričest
Neka svoju  svetu ispovijed prikažu za sve one koje ne osjećaju potrebu ispovijedanja i oproštenja a jednoć su postali Božja djeca krštenjem i primanjem drugih sakramenata. U našoj župnoj zajednici postoji  potreba   moliti na ovu nakanu. Preporučiti posebno prvopričesnike i krizmanike da ostanu vjerni Crkvi i nastave svjedočtiti za Krista redovitim kršćanskim životom.

3.) Molitva pape Franje za Jubilej milosrđa
Svim bolesnicima ćemo podijelti navedenu molitvu te ih zamoliti da mole na nakane pape Franje kao  i cijele Crkve. Neka mole posebno za širenje Radosne vijesti, slobodu svim „utamničenima“ i potlačenima kao i povratak vida „svim slijepima“.


B.  POBOŽNOST KRUNICE

U 18.00 sati u župnoj crkvi započet će molitva krunice što predstavlja svojevrstan nastavak krunice koju su ujutro započeli bolesnici, kako je gore navedeno. Neka to bude molitva za sve koji traže Božje milosrđe i život u zajedništvu s Gospodinom.


C. POBOŽNOST  KRIŽNOG  PUTA

U našj župnoj zajednici križni put mole vjerničke skupine a ovoga će petka križni put moliti članovi Franjevačkog svjetovnog reda - Mjesno bratstvo sv. Leopoloda. Posebno ćemo pozvati prvopričesnike i krizmanike kao i druge vjerničke skupine da se pobožnost križnog puta prikaže za sve one koji trpe: bolesnike, rastavljene i ponovno oženjene, mlade koji ne nalaze rješenje svojih problema, obitelji koje trpe zbog svojih članova koji se pomalo udaljuju iz obitelji, sve ovisnike ...

C. SVETA ISPOVIJED

Svetoj ispovijedi posvećujemo posebnu pažnju te stoga svi koji to žele imaju priliku za svetu ispovijed prije svete mise kao i u neko drugo doba koje vjernicima odgovara. Napose želimo svima posvjestiti potrebu ispovijedanja jer ona može biti i lijek u duhovnom razgovoru kojega trebaju vjernici koji nisu samo opterećeni teškim grijesima.

D. SVETA MISA S PRIGODNOM PROPOVIJEDI

Redovito slavlje svete mise nakon molitve križnog puta u korizmi, posebno posvećuje razmatranju ili uvodnim mislima u svetoj misi, Kristovoj muci radi nas i našega spasenja. Pokajnički čin ćemo prilagoditi današnjem slavlju i inicijativi pape Franje, a homiliju temi milosrđa. Misli za propovijed ćemo crpsti iz Bule „Lice milosrđa“.
Poslije pričesti ćemo meditativno moliti Molitvu pape Franje za Jubilej milosrđa.

E. KLANJANJE PRESVETOM OLTARSKOM SAKRAMENTU

Poslije svete mise pozvat ćemo sve prisutne vjernike da ostanu u klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu.
1.) Za vrijeme klanjanja ćemo čitati prigodne svetopisamske  tekstove o Božjem milosrđu a između čitanja ćemo pjevati prikladnu pjesmu.
2.) Članovi FSR-a će predmoliti časoslov te potaknuti prisutne na molitvu časoslova.
Klanjanje ćemo završiti svečanim blagoslovom.
3.) Pozvati vjernike da u svojim domovima nastave molitvu i voditi duhovne razgovore sa članovima svojih obitelji.
Važno nam je da se ova inicijativa nastavi u našim obiteljima koje su pomalo izgubile dar zajedništva ili se brigom za vremenita dobra „kućna Crkva“ našla u svojevrsnoj krizi. Posebni naglasak stavljamo na obitelji koje ove godine imaju prvopričesnike i krizmanike.


D. TJELESNA DJELA MILOSRĐA

Već smo prije najavili akcije Caritasa DJOS a napose „Blaženije je davati nego primati“ i „Dječja košarica-2016“  te ćemo i nadalje pozivati vjernike da nastave darivati za našu braću i sestre u potrebi. Napose ćemo inicirati molitvu za povećanje nataliteta u našoj domovini kao i potrebe svih na rubu društva. Možda je  ovo i prigoda animirati vjernike za članostvo u župnom Caritasu.

Zaključak
Papinu inicijativu „ 24 sata za Gospodina“ ćemo zaključiti jutarnjom svetom misom u subotu. Članove Schőnstattskog pokreta ćemo zamoliti za molitvu poslije svete pričesti.


Ivica Rebić, župnik

Nema komentara:

Objavi komentar

Upišite ovdje komentar!