srijeda, 10. prosinca 2014.

PREMINUO FRA ZVONKO MARIJA PŠAG, KAPUCIN, SKLADATELJ, GRADITELJ SVETIŠTA SV. LEOPOLDA MANDIĆA I PRVI ŽUPNIK ŽUPE SV. LEOPOLDA MANDIĆA U OSIJEKU



Noćas u 00:30 sati u KBC Osijek u 91. godini života preminuo je naš najstariji kapucin, glazbenik i skladatelj, te prvi župnik naše župe Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku - fra Zvonko Marija Pšag.

Životopis

o. Zvonimir Marija Pšag rođen je u Križovljanu Radovečkom 1924. godine u općini Cestica kod Varaždina na slovenskoj granici, u brojnoj obitelji sa sedmero djece, od Josipa i Terezije Pšag.
Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a zatim stupa u kapucinski konvikt Sv. Josipa odakle pohađa poznatu franjevačku gimnaziju u Varaždinu, u kojoj je maturirao 1944. godine. Nakon mature upisuje Bogoslovni fakultet sveučilišta u Zagrebu. Za svećenika je zaređen u zagrebačkoj Dubravi u samostanskoj župnoj crkvi sv. Mihaela 1950. god. Nakon JNA imenovan je za župnika u Dubravi, a zatim postaje gvardijan, voditelj crkvenog zbora, provincijalni definitor i drugo.
Glazbom se počeo baviti kao sjemeništarac pod vodstvom o. Anzelma Canjuge, tada gvardijana kapucinskog samostana u Varaždinu i sigurno najplodnijeg glazbenika u povijesti Hrvatske Kapucinske provincije. U gimnaziji mu je profesor glazbe bio glasoviti o Kamilo Kolb, franjevac.
Fra Zvonko započinje skladati već kao klerik u Varaždinu, tj. U 4., odnosno 8. razredu gimnazije, pod vodstvom o. Anzelma Canjuge, davne 1944. godine. Skladbe su mu prvenstveno duhovnog sadržaja, a ima nešto i svjetovnih. Od 1958. god. surađuje s prof. Vinkom Glasnovićem.
O. Zvonko je 1983. godine-kada je bio premješten na godinu dana u Varaždin - sabrao svoje skladbe pod nazivom: "S pjesmom kroz život - pjevam Tebi Gospodine". Zbirku je izdao kao rukopis 1994. godine u Osijeku u 500 primjeraka.
U Osijeku je od 1967. godine bio profesor, gvardijan i provincijalni definitor, a zatim od osnutka župe sv. Leopolda od 1969. do 1982. župnik i graditelj svetišta sv. Leopolda Mandića.
Do svoje smrti živio je i djelovao u kapucinskom samostanu u Osijeku kao svećenik, propovjednik, ispovjednik, orguljaš i skladatelj.

Poćivao u miru Božjem!

KLIKNITE NA SLIKU ZA UVEČANJE

Nema komentara:

Objavi komentar

Upišite ovdje komentar!