Noćas u 00:30 sati u KBC Osijek u 91. godini života preminuo
je naš najstariji kapucin, glazbenik i skladatelj, te prvi župnik naše župe Sv.
Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku - fra Zvonko Marija Pšag.
Životopis
o. Zvonimir Marija Pšag rođen je u Križovljanu Radovečkom
1924. godine u općini Cestica kod Varaždina na slovenskoj granici, u brojnoj
obitelji sa sedmero djece, od Josipa i Terezije Pšag.
Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a zatim stupa u
kapucinski konvikt Sv. Josipa odakle pohađa poznatu franjevačku gimnaziju u
Varaždinu, u kojoj je maturirao 1944. godine. Nakon mature upisuje Bogoslovni
fakultet sveučilišta u Zagrebu. Za svećenika je zaređen u zagrebačkoj Dubravi u
samostanskoj župnoj crkvi sv. Mihaela 1950. god. Nakon JNA imenovan je za
župnika u Dubravi, a zatim postaje gvardijan, voditelj crkvenog zbora,
provincijalni definitor i drugo.
Glazbom se počeo baviti kao sjemeništarac pod vodstvom o.
Anzelma Canjuge, tada gvardijana kapucinskog samostana u Varaždinu i sigurno
najplodnijeg glazbenika u povijesti Hrvatske Kapucinske provincije. U gimnaziji
mu je profesor glazbe bio glasoviti o Kamilo Kolb, franjevac.
Fra Zvonko započinje skladati već kao klerik u Varaždinu,
tj. U 4., odnosno 8. razredu gimnazije, pod vodstvom o. Anzelma Canjuge, davne
1944. godine. Skladbe su mu prvenstveno duhovnog sadržaja, a ima nešto i
svjetovnih. Od 1958. god. surađuje s prof. Vinkom Glasnovićem.
O. Zvonko je 1983. godine-kada je bio premješten na godinu
dana u Varaždin - sabrao svoje skladbe pod nazivom: "S pjesmom kroz život
- pjevam Tebi Gospodine". Zbirku je izdao kao rukopis 1994. godine u
Osijeku u 500 primjeraka.
U Osijeku je od 1967. godine bio profesor, gvardijan i
provincijalni definitor, a zatim od osnutka župe sv. Leopolda od 1969. do 1982.
župnik i graditelj svetišta sv. Leopolda Mandića.
Do svoje smrti živio je i djelovao u kapucinskom samostanu u
Osijeku kao svećenik, propovjednik, ispovjednik, orguljaš i skladatelj.
Poćivao u miru Božjem!
KLIKNITE NA SLIKU ZA UVEČANJE |
Nema komentara:
Objavi komentar
Upišite ovdje komentar!